Codrii Vlăsiei 3: Snagov, 28 noiembrie 2021

În Evul Mediu, vasta zonă împădurită cunoscută sub numele de Codrii Vlăsiei se întindea de la Valea Teleajenului până spre Lunca Dunării. În timp, zona s-a transformat în silvostepă (prin transformarea în terenuri agricole), pădurea din ziua de azi ocupând suprafețe restrânse. Aceasta este partea a treia dintr-o serie de patru drumeții pe care le efectuăm în Codrii Vlăsiei. Parcursul necesită un minim de condiție fizică pentru a merge pe jos pe teren drept și cu mici obstacole (copaci, cale ferată dezafectată), cale de 14 kilometri.

Aceasta este o acțiune de susținere a proiectului de turism, cu tarif de participare, dar fără înscrieri, după cum urmează.

Ne vedem duminică, 28 noiembrie 2021, începând cu ora 09:00, la terminalul STB de la PIAȚA PRESEI (reper: cap linie tramvai 41). Pentru început, deplasarea se face cu autobuzul STB 477, cu plecare de la terminalul Piața Presei la ora 09:30 și sosire la Căciulați (stația Tineretului) la ora 10:20. Călătoria se achită individual și prețul acesteia nu este inclus în tariful de participare. Întoarcerea se face în același punct (dar pe altă rută STB), în jurul orei 18:00.

La ieșirea din satul Căciulați spre Moara Vlăsiei, părăsim șoseaua județeană și ne angajăm în parcurgerea la pas a căii ferate dintre București și Snagov, cale de 12 kilometri. Drumul de fier străpunge Pădurea Snagov, parte din Codrii Vlăsiei, de o sălbăticie ieșită din comun și cu un oarecare grad de dificultate (pe mici porțiuni, se înaintează prin pădurea foarte deasă, cu copaci căzuți și vegetație constrictoare). În șir indian și cu distanțare fizică de 5 metri unul de celălalt, trecem de porțiunile mai dificile și ieșim din pădure la Ghermănești (Lidl), acolo unde cine a obosit se poate retrage cu linia STB 447. Suntem la jumătatea traseului și continuăm circa 1 kilometru pe șoseaua spre Snagov, pe care o părăsim pentru a ne alătura din nou căii ferate. Aici, pădurea este ceva mai prietenoasă și curând ajungem la ruina gării Snagov Sat. Pe această porțiune regăsim și cele mai vechi șine – inscripționate cu anul 1895. Spre final, ieșim din pădure la fosta gară Snagov Plajă și ne îndreptăm pe asfalt, cale de încă 2 kilometri, spre stația de autobuz din Șanțu Florești. Întoarcerea la București se face cu autobuzul STB 446, cu plecare la ora 16:25 și sosire la Piața Presei la ora 17:45. Călătoria se achită individual și prețul acesteia nu este inclus în tariful de participare.

Echipament strict necesar: BOCANCI. Persoanele care nu vor purta bocanci (încălțăminte înaltă, talpă dură) vor risca accidentări minore, având în vedere că traseul se desfășoară în pădure. În timpul deplasării aveți obligația de a rămâne alături de grup și de a menține în permanență contactul vizual cu acesta. Important – parcursul nostru nu implică popasuri la magazin, trebuie să aveți mâncare și apă din București.

PREȚUL participării este de 30 de lei / persoană și se achită în numerar la întâlnire. Copiii nu plătesc. Prețul include ghidajul de specialitate. Pentru a participa, nu este nevoie de înscriere din timp sau plăți în avans. Pentru întrebări care nu își regăsesc răspunsul în prezenta descriere, vă stau la dispoziție pe adresa de e-mail geoarhiva@gmail.com sau pe oricare alt canal de comunicare stabilit de comun acord.

Organizarea se face cu respectarea tuturor legilor României aflate în vigoare la data turului. Agenția de turism Geoarhiva nu acordă consultanță juridică în ceea ce privește eventualele restricții de circulație. La cerere, mă puteți întreba în privat și vă pot oferi o simplă interpretare a acestora. Fiecare turist este responsabil de a se informa din surse oficiale!

Vă mulțumesc și vă aștept la drumeție!

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.