Munte și colecții în Harghita și Covasna, 22-24 ianuarie 2022

Arhiva de Geografie dă startul în excursiile de weekend prelungit pe anul 2022 cu o nouă vizită la prietenii noștri din Harghita și Covasna, o experiență de trei zile în sânul comunității de origine maghiară din estul Transilvaniei – adevărat brand de turism românesc. Prima zi este dedicată colecțiilor – secuii sunt foarte buni colecționari: o colecție de etnografie și mașini agricole la Muzeul Haszmann Pál din Cernat și o mega-colecție etnografică din orașul Târgu Secuiesc întreținută de pasionatul Beke Ernő, de la care aflăm toate poveștile locului. A doua zi este dedicată activităților de turism montan și/sau sporturi de iarnă – un tractor ne suie până la stațiunea Mădăraș, acolo unde schiem (la alegere) și urcăm pe cel mai înalt vârf al secuilor, într-o drumeție cu grad mic de dificultate. A treia zi învățăm cum se fabrică berea Csíki Sör și degustăm produsele locale la fabrica din Sânsimion, iar înainte de a merge spre casă, facem și o plimbare în jurul Lacului vulcanic Sfânta Ana.

Obiective turistice din program:

 • Muzeul Haszmann Pál din localitatea Cernat, secție a Muzeului Național Secuiesc, amenajat pe ansamblul Conacului Domokos Gyula;
 • Casa Colecțiilor din Târgu Secuiesc;
 • situl urban Târgu Secuiesc, alcătuit din „curți” – udvarterek;
 • complexul turistic Irgó – cazare 2 nopți cu demipensiune;
 • stațiunea pentru sporturi de iarnă Harghita-Mădăraș, cu vârful omonim (1800 m) – „acoperișul secuilor”;
 • fabrica de bere artizanală Csíki Sör – vizită cu degustare;
 • Lacul Sfânta Ana (drumeție ușoară în circuit), lac unic în România prin originea vulcanică;
 • specialități culinare locale.

Ne vedem sâmbătă, 22 ianuarie 2022, începând cu ora 06:45 și cel târziu la ora oficială a plecării, 07:00, la Piața OPEREI (Profesor Doctor Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou EROILOR, în parcarea situată pe platforma peste Dâmbovița (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). La ora 07:00 se învârte roata autocarului, mergem pe ruta Ploiești – Brașov, cu pauze tehnice la fiecare 2 ore. Primul popas turistic este pe drumul dintre Municipiul Sfântu Gheorghe și orășelul Târgu Secuiesc, la Cernat (Csernáton), acolo unde regăsim conacul familiei Domokos, transformat în muzeu de etnografie. Expoziția exterioară se întinde pe două hectare, unicatul regăsindu-se în colecția impresionantă de mașini agricole. Următorul popas este în situl urban Târgu Secuiesc, acolo unde ne așteaptă colecționarul Beke Ernő, cu zecile de mii de exponate pe care le-a concentrat în Casa Colecțiilor, muzeu unic în România. Urmează transferul la satul de vacanță Izvoare (Ivó), cu un popas-surpriză pe traseu, la care oprim doar dacă mai permite timpul. Ne cazăm la Pensiunea Irgó (camere duble) și servim cina, programul fiind liber.

Duminică, 23 ianuarie 2022, după micul dejun, ne preia faimosul tractor cu remorcă de la Izvoare, cu care parcurgem distanța de 10 kilometri și diferența de nivel de 1000 de metri, până la micro-stațiunea pentru sporturi de iarnă Harghita Mădăraș. Între ora sosirii (circa 10:30) și ora plecării (circa 16:30) avem 6 ore de program liber, în care putem să schiem, să urcăm pe vârful Mădăraș (1801 m, drumeție pentru începători de 2 ore) și să servim un vin fiert / un cârnat / o salată la una dintre terasele de la pârtia de schi. Sosim la Irgó în jurul orei 17:30 și continuăm programul de relaxare și cină, propun să ne strângem cu toții ca la o petrecere.

Luni, 24 ianuarie 2022, este sărbătoare națională (legală) – Ziua Unirii Principatelor! După micul dejun, predăm camerele și plecăm spre București, dar nu direct, pentru că un prim popas îl facem în apropierea Municipiului Miercurea Ciuc, la Fabrica de Bere Csíki Sör. Ne preia ghidul local și ne prezintă fabrica – procedeele de fabricație și spațiile specifice, iar la final facem o degustare de bere însoțită de un platou rece secuiesc. Pentru a ne menține condiția fizică după o asemenea experiență, un ultim popas turistic înainte de a pleca spre casă îl facem la Lacul Sfânta Ana, pe care îl înconjurăm pe potecă, într-o drumeție de circa o oră și jumătate, de dificultate mică. Plecăm cu autocarul pe același traseu ca la venire. Ajungem la București, Piața Operei, în jurul orei 22:00.

Echipament strict necesar: BOCANCI!

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare.

Tariful de participare este de 600 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea pentru două nopți la Izvoare – Pensiunea Irgó, loc în cameră dublă;
 • cina în serile de 22 și 23 ianuarie;
 • micul dejun în diminețile de 23 și 24 ianuarie;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

 • mesele de prânz (se servesc din pachetul propriu în zilele de sâmbătă și luni; prânzul de duminică se poate servi în stațiunea Mădăraș contra cost modic);
 • accesul la obiectivele: Muzeul Haszmann Pál (15 lei), Fabrica de Bere (60 lei);
 • transportul cu tractorul la Mădăraș (20 lei);
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata integrală a contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Organizarea se face cu respectarea tuturor legilor României aflate în vigoare la data turului (inclusiv accesul la muzee, hoteluri și restaurante). Agenția de turism Geoarhiva nu acordă consultanță juridică în ceea ce privește eventualele restricții de circulație. La cerere, mă puteți întreba în privat și vă pot oferi o simplă interpretare a acestora. Fiecare turist este responsabil de a se informa din surse oficiale!

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.