Măcinul și Dunărea la Galați și Brăila, 2-3 aprilie 2022

Dunărea, Măcinul, Galați și Brăila – „cvartetul” ideal pentru un weekend la granița a trei provincii istorice românești: Moldova, Muntenia și Dobrogea. Arhiva de Geografie vă propune – în premieră – o experiență mixtă, culturală și montană, acolo unde Dunărea cotește spre est și primește cei mai importanți afluenți de pe cursul inferior – Siretul și Prutul. Nu degeaba, Munții Măcinului, de vârstă hercinică, mai sunt denumiți și „masivul dintre ape” în literatura montană de specialitate.

Obiective turistice, în ordine:

 • Lacul Iacobdeal;
 • Culmea Pricopanului – Vârful Sulucu Mare (370 m);
 • Trecere Bac I.C Brătianu – Galați;
 • Galați – Strada Domnească: Palatul Administrativ, Palatul Universității (Palatul de Justiție), zona pietonală cu tei;
 • Galați – Faleza Dunării: Portul și Palatul de Navigație, Biserica Precista, Hotelul Faleza (cazare);
 • Brăila – mini-tur pietonal (3 kilometri) pe Strada Mihai Eminescu, Piața Traian (Ceasul), biserica grecească, Faleza Dunării: Gara Fluvială, Moara Violattos, esplanada centrului civic.

Excursia include o drumeție de dificultate medie, de circa 5 ore. Este necesar un minim de experiență în drumețiile montane.

Se învârte roata: sâmbătă, 2 aprilie 2022, la ora 06:30, din imediata apropiere a stațiilor de metrou DRISTOR 1 + DRISTOR 2 din București, de la adresa exactă: Bulevardul Camil Ressu nr. 6, în față la Mega Image (sens A2 Constanța). Întâlnirea la autocar se face cu circa 10 minute înainte de ora plecării.

În jurul orei 08:00 facem o pauză de înviorare la benzinărie, apoi trecem Dunărea pe podul Giurgeni – Vadu Oii pentru a înainta spre Munții Măcinului – unitate de relief care pune România pe harta sistemului hercinic european, care mai include unități din Marea Britanie, Spania, Franța, Cehia și Rusia – Munții Ural. Primul popas este la lacul antropo-vulcanic Iacobdeal, format datorită excavării granitului din măgura vulcanică și fisurării stratului freatic. Culoarea de „smarald” a ochiului de apă este principalul motiv pentru care lacul a devenit obiectiv turistic de renume în zona Măcinului. La miezul zilei suntem deja la poalele Culmii Pricopanului, cea mai spectaculoasă culme a Munților Măcinului, pentru a porni în traseul de circa 5 ore care atinge o serie de vârfuri reprezentative. În afară de obișnuitele țestoase de uscat (Testudo graeca ibera), specificul natural al muntelui este dat de relieful ruiniform pe granit – cu „ciuperci”, „babe”, „sfincși” și forme dintre cele mai bizare – puteți da frâu liber imaginației. Apusul ne prinde la apa Dunării – traversăm la Galați cu feribotul local și ne cazăm la Hotel Faleza***.

Duminică, 3 aprilie, servim micul dejun și ne mobilizăm pentru turul orașului Galați, pe traseul Strada Domnească – Prefectură – Port – Faleză. Galați este unicul port la Dunăre al Moldovei medievale, important centru siderurgic al României post-moderne și centru industrial naval, motive pentru care a cunoscut o dezvoltare etapizată și o istorie încărcată. Promenada prin Galați are o lungime de 8 kilometri și începe chiar din lateralul hotelului, cu Biserica medievală Precista, emblema municipiului. Continuăm pe porțiunea pietonală din Strada Domnească, recunoscută pentru parfumul de tei din timpul verii, apoi înaintăm pe aceeași arteră intens circulată pentru a ajunge la Palatele Universității și Primăriei, realizate la începutul secolului XX de arhitecți ca Ion Mincu și Grigore Cerchez. Următoarea clădire impunătoare de pe traseu, Palatul Navigației, este proiectată de Petre Antonescu și este chiar mai veche decât primele două.

Petrecem cel puțin 4 ore pe drum, la care se adaugă timpul petrecut într-o scurtă pauză de socializare la una dintre terasele de la malul Dunării. A doua parte a zilei o petrecem într-un mini-tur pietonal (de 3 kilometri) la Brăila, perechea muntenească a Galaților, oraș-port aflat la numai 11 mile în amonte de Galați. Brăila și Galați reprezintă unicul exemplu de orașe-pereche dezvoltate de aceeași parte a Dunării. Timp de aproape 300 de ani s-a aflat sub stăpânire otomană. Aspectul citadin de astăzi este dat de edificarea care a avut loc începând cu a doua jumătate a secolului XIX. Strada Mihai Eminescu, pietonală, ne poartă printre edificiile cu parfumul perioadei amintite și ne scoate la Piața Traian, acolo unde admirăm celebrul Ceas de la Brăila (1909), simbol al orașului, dar și clădirea Teatrului Maria Filotti (1864). În imediata apropiere se înalță Biserica ridicată de comunitatea grecilor (1872), cu hramul Buna Vestire. După alte câteva sute de metri, ajungem la apa Dunării, unde ne întâmpină două clădiri monumentale ce poartă semnătura inginerului Anghel Saligny: Gara Fluvială și Moara Violattos – la vremea ei cea mai mare moară pe bază de abur din estul Europei. Mini-turul nostru prin Brăila se încheie la ceas de seară cu o scurtă pauză la Fântâna Cinetică de pe esplanada centrului civic.

Ajungem la București în jurul orei 22:00, debarcarea fiind în același punct – accesul la stațiile de metrou Dristor 1 și Dristor 2.

Echipament recomandat: bocanci pentru drumeție pe teren cu pantă medie.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare (completă, fără lacune).

Tariful de participare este de 330 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea cu mic dejun la hotel de 3 stele, loc în cameră dublă;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

 • cina (se servește pe cont propriu la Galați), mesele de prânz (se servesc din pachetul personal);
 • tariful de acces în Parcul Național Munții Măcinului (6 lei);
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata integrală a contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.