Ținutul subcarpatic al Buzăului, 9 aprilie 2022

Arhiva de Geografie revine după doi ani în Dealul Istrița, încărcat atât de istorie naturală, cât și de istorie umană. Completăm de această dată cu dealul vecin Ciolanu, în culmea căruia se află Mănăstirea omonimă (și tabăra de sculptură), dar și cu celebrii Vulcani Noroioși din rezervația Pâclele Mari. Astfel, realizăm o incursiune completă în Subcarpații Buzăului, diviziune a Subcarpaților de Curbură.

Obiectivele noastre:

  • Dealul Istrița – satul Vârf și Biserica dintr-o Piatră;
  • Dealul Istrița – grotele preistorice și tabăra de sculptură Năeni;
  • Dealul Istrița – Chilia lui Ambrozie (drumeție de dificultate mică);
  • Mănăstirea Ciolanu și tabăra de sculptură;
  • Rezervația Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari.

Se învârte roata: sâmbătă, 9 aprilie 2022, la ora 07:00 din Piața OPEREI din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării.

În jurul orei 08:30 facem popas tehnic la benzinăria Pollux din satul Ciorânca, pentru ca la ora 09:30 să debarcăm la punctul de debut al drumeției din satul Vârf, Comuna Năeni. De aici, plecăm într-un traseu pedestru de 8 kilometri care atinge pentru început Biserica dintr-o Piatră, construită din calcar cochilifer extras din imediata apropiere. Trecem pe la grotele preistorice locuite de pustnici și ajungem la platoul în care s-a amenajat începând cu anul 1986 Tabăra de Sculptură de la Năeni, cu piatră adusă din aceeași carieră de calcar, continuatoarea celei de pe dealul vecin Ciolanu. Revenim la Vârf pe un drum alternativ și plecăm spre Chilia lui Ambrozie, într-o drumeție dus-întors pe sub culmile Istriței. Părintele pustnic Ambrozie Rizea (1889-1980) a trăit aici, după alți ani petrecuți la Muntele Athos și Mănăstirea Ciolanu.

Accesul în chilie presupune escaladarea unei stânci de 15 metri pe scări metalice și este nerecomandat celor cu frică / rău de înălțime. Urcarea se face pe proprie răspundere.

Partea a doua a zilei începe cu un transfer de la Vârf la Mănăstirea Ciolanu, străbătând mica depresiune a Nișcovului. Aici ajungem în jurul orei 15:00. Toponimul Ciolanu, alocat atât reliefului, cât și mănăstirii, se asociază cu numele boierului transilvănean Dumitru Ciolanu, care a trăit în zonă pe la mijlocul secolului XVI și a dăruit moșia pe care se întinde astăzi așezământul. Biserica mare, „din vale”,  a fost reconstruită în secolul XIX, ctitor fiind episcopul Chesarie al Buzăului. Pe platoul din jurul mănăstirii se desfășoară Tabăra de Sculptură de la Ciolanu, cunoscută și sub numele de Măgura, predecesoarea celei de la Năeni (1970 – 1985). Alocăm circa o oră plimbării printre operele de artă din aer liber, pentru ca apoi să facem transferul spre Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari – rezervație naturală geologică și geomorfologică – unde ajungem în jurul orei 17:30.

„Vulcanii” se formează prin ieșirea la suprafață a gazului natural, asociat cu transportul de argilă amestecată cu apă. La contactul cu suprafața terestră, argila se solidifică, formând relief de badlands, puternic ravenat. Două comune buzoiene împart celebrii Vulcani Noroioși – Berca și Scorțoasa. Cel târziu la ora 19:00 plecăm spre București, cu popas tehnic la Pollux Ciorânca, urmând să debarcăm la Piața Operei în jurul orei 22:00.

Echipament recomandat: bocanci pentru drumeție pe teren cu pantă mică.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare (completă, fără lacune).

Tariful de participare este de 160 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • asistența turistică și ghidajul;
  • biletul de acces la Vulcanii Noroioși (Pâclele Mari).

Tariful de participare nu include:

  • masa de prânz (se servește din pachetul personal);
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include” (nu avem alte tarife la obiective).

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata integrală a contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.