7 zile în Apuseni și împrejurimi – Geoagiu Băi, 20-26 august 2022

Arhiva de Geografie revine la Geoagiu! În anul 2022 reluăm vacanța activă în Munții Apuseni și împrejurimile lor, cu experiența celor trei ani din spate (2018, 2019, 2020). Petrecem 7 zile pline, cu 6 nopți în care ne cazăm la același hotel – Diana – și facem cinci excursii de câte o zi, la care se adaugă ziua sosirii și ziua plecării, acestea din urmă fiind în premieră pe trasee diferite. Selecția obiectivelor a fost una riguroasă. Drumețiile montane din program sunt de dificultate mică (Clasa A – nu este necesară experiența pe munte, ci doar o bună condiție fizică). Echipament strict necesar: bocanci, cipici de apă, costum de baie.

Ne vedem sâmbătă, 20 august 2022, începând cu ora 06:30, la Piața Operei din București, deservită de stația de metrou Eroilor. Se pleacă din parcarea mare.

Structura pe zile a programului, cu obiectivele turistice, este detaliată mai jos.

Ziua 1 – plecăm pe direcția Valea Oltului și facem tradiționala drumeție (ușoară) la Râpa Roșie, monument al naturii din apropierea orașului Sebeș. Este prima zi, ceva mai lejeră ca program, sosim la Hotel Diana din Geoagiu-Băi, facem formalitățile de cazare și petrecem timp liber, fie la piscina hotelului (va fi deschisă), fie la ștrandul mare din stațiune.

Ziua 2 – această zi poate fi permutată, în funcție de prognoza meteo. Activăm cipicii de apă și costumul de baie din propria dotare și parcurgem un scurt traseu montan cu plecare din satul Ardeu, care culminează cu un segment de 200 de metri care se parcurge prin apa de 1 metru adâncime: Cheile Glodului – monument al naturii din Munții Metaliferi. În partea a doua a zilei urcăm cu autocarul la Muzeul Emilian Achim din Almașu Mare, unicat în România, o colecție privată impresionantă de obiecte din Munții Apuseni.

Ziua 3 – preponderent culturală. Înviorarea de dimineață o facem pe Măgura vulcanică Uroi, de unde admirăm Valea Mureșului (drumeție ușoară). Ziua continuă în forță cu vizitarea Atelierelor Centrale de la Crișcior, unde se restaurează material rulant, urmată de o plimbare cu drezina (mocănița) de la Crișcior la Brad. O dată ajunși la Brad, vizităm Muzeul Aurului, unicat în România, deloc întâmplător amplasat în acești munți. Încheiem ziua apoteotic, cu vizitarea Castelului Corvinilor de la Hunedoara, obiectiv de referință al arhitecturii gotice din Transilvania.

Ziua 4 – continuăm pe drumul aurului. Primul obiectiv al zilei este Mina romană de aur de la Roșia Montană, cu un parcurs prin subteranul Munților Metaliferi, însoțiți de cel mai autentic ghid local, de la care avem multe de învățat și care va primi multe întrebări de la grupul nostru. A doua parte a zilei o petrecem pe traseul montan (dificultate mică) dintre satul Bucium și Detunata Goală – monument al naturii – măgură vulcanică alcătuită din coloane de bazalt. La baza Detunatei îi regăsim pe prietenii noștri de la Popasul Fefeleaga, care ne întâmpină cu bunătăți culinare locale.

Ziua 5 – o zi plină în Munții Trascăului. Pornim la drum spre Cheile Turzii, poate cele mai cunoscute chei din Munții Apuseni, sălbatic monument al naturii format pe cursul râului Hășdate, cu pereți înalți de 200 de metri. Le parcurgem numai pe firul apei (drumeție ușoară). Ne transferăm apoi în Depresiunea Trascăului și vizităm cele două sate ale fostului Scaun Secuiesc al Arieșului – Râmetea și Colțești, insulă de cultură secuiască în inima Apusenilor. Vizităm Muzeul Etnografic Râmetea pentru a afla istoria locurilor, apoi urcăm la Cetatea Trascăului (drumeție ușoară) pentru a admira în toată splendoarea ei Piatra Secuiului – muntele emblematic al Trascăului. Ziua de încheie apoteotic cu o scurtă urcare în Cheile Vălișoarei (Aiudului), pe Colțul Vilii, punct de panoramă asupra sectorului de chei.

Ziua 6 – această zi poate fi permutată, în funcție de prognoza meteo. Activăm din nou cipicii de apă și parcurgem aventurosul traseu prin Cheile Râmețului (5 ore), fie prin apa de munte care pe alocuri mai sare de 1 metru adâncime, fie utilizând amenajările turistice (scoabe, cabluri). Traseul este de dificultate mică, dar condiția fizică trebuie să fie foarte bună, pentru a înainta în siguranță prin chei. Firește că vizităm și Mănăstirea Râmeț, monument istoric emblematic pentru Munții Apuseni.

Ziua 7 – este ziua în care ne întoarcem la București. Alegem un traseu alternativ, în premieră, prin Valea Jiului și Oltenia de sub Munte. Primul obiectiv ne solicită din nou cipicii din dotare, dar pe un segment scurt de 200 de metri, sălbatic și spectaculos: Cheile Băniței. Al doilea obiectiv este foarte aproape, Peștera Bolii (Bolyai), una dintre peșterile active care se vizitează în România. Încheiem cu o scurtă vizită la Muzeul Salvatorului Minier de la Petrila, ocazie cu care prietenii noștri mineri ne prezintă ceea ce a fost odată Exploatarea Minieră Petrila și ce este astăzi Exploatarea Culturală Petrila. Servim un prânz mineresc și plecăm spre București.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 1550 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • cazarea pentru 6 nopți la Hotel DIANA din Geoagiu Băi, cu mic dejun inclus;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

  • celelalte mese în afara micului dejun;
  • activitățile incluse în program cu bilete de intrare – acestea însumează echivalentul a 160 de lei și se achită în numerar la fața locului: Muzeul Emilian Achim, mocănița Crișcior, Muzeul Brad, Castelul Hunedoara, Mina Romană, Cheile Turzii, Muzeul Râmetea, Peștera Bolii, Muzeul Salvatorului;
  • suplimentul single, dacă se solicită: 100 de lei / noapte;
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Plata se face la cel târziu 15 zile după confirmarea înscrierii (dacă înscrierea are loc cu mai puțin de 15 zile înainte de plecarea în excursie, tariful se achită în cel mai scurt timp posibil). Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.