Sofia, Vitoșa și Pernik, de Sfânta Maria, 13-15 august 2022

Proiectul Geoarhiva vă propune un weekend prelungit în capitala Bulgariei și împrejurimile acesteia, „capul de serie” fiind „plămânul” capitalei, veritabil „castel de apă” pentru Peninsula Balcanică, muntele de 2000 de metri din spatele blocurilor: Vitoșa! În prima zi cunoaștem centrul istoric al Sofiei. A doua zi o petrecem pe Cherni Vrah (2290 m), cel mai înalt vârf din Masivul vulcanic Vitoșa, într-o drumeție de dificultate medie. A treia zi o dedicăm adâncurilor orașului Pernik din zona metropolitană a Sofiei, acolo unde s-a amenajat unicul muzeu balcanic al mineritului, într-o fostă exploatare de cărbune.

Echipament strict necesar: bocanci de munte, vestimentație dedicată drumețiilor la altitudine pe timp de vară, protecție solară. Ziua de luni, 15 august 2022, este nelucrătoare (sărbătoare legală).

Obiectivele noastre:

  • Sofia – tur pietonal: Catedrala Aleksander Nevski, Bulevardul Vitoșa (pietonal), Pasajul Serdika, Moscheea Banya Bashi, plimbare liberă în zona centrală, servirea cinei;
  • Vârful Negru – Cherni Vrah (2290 m) din Masivul Vitoșa, drumeție în circuit care pornește de la cota 1800 m (Cabana Aleko);
  • Muzeul Mineritului din Pernik;
  • situl arheologic Cetatea Pernik.

Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 13 august 2022, la ora 06:00, din Piața Eroii Revoluției, (Pieptănari) din București, deservită de stația de metrou omonimă, la ieșirea dinspre Flanco. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării. Popasul la Vama Ruse include toaleta și schimbul valutar.

Cu popasurile tehnice de rigoare, mergem direct la Sofia și facem formalitățile de cazare la Hotel HEMUS***, gazda noastră pentru următoarele două nopți. A doua parte a zilei este dedicată turului central al capitalei Sofia, cale de circa 4 kilometri, cu obiectivele menționate mai sus, tur care se încheie cu timp liber în oraș. Pentru ca experiența să fie cât mai completă, voi propune să mergem în centrul istoric cu metroul (intrare pe la stația Uniunea Europeană și ieșire la stația Orlov Most). Pe strada pietonală ne despărțim pentru a continua plimbarea sau pentru a merge la un restaurant. Hotelul este situat în zona semicentrală, deci există posibilitatea ca spre seară, când mai scade temperatura aerului, să reveniți pe jos la hotel, traversând frumoasa zonă verde definită de Parcul Yuzhen (Parcul Sudic).

Duminică, 12 august 2022, punem la treabă atât motorul autocarului (până la cota 1800), cât și motoarele noastre naturale, pentru a face o drumeție de circa 6 ore pe platoul Muntelui Vitoșa, la peste 2000 de metri altitudine. De la Cabana Aleko, pornim într-un urcuș mai accentuat care ne conduce în serpentine spre Vârful Malak Rezen, de unde ascensiunea spre Vârful Negru rămâne o simplă formalitate. Pe vârf avem un refugiu montan dotat cu bufet unde putem servi produse tradiționale și ceaiuri. Coborârea o facem pe un traseu mai puțin înclinat și dacă avem vreme favorabilă cu vizibilitate bună, ne abatem și spre Vârful Kamen Del aflat în marginea platoului vulcanic, de unde putem admira o panoramă spectaculoasă asupra Bazinului Sofiei. Spre seară, revenim la Sofia și petrecem timp liber în orașul pe care deja îl cunoaștem.

Luni, 15 august 2022, este zi de sărbătoare! Predăm camerele și plecăm într-un scurt transfer cu autocarul până la Pernik – important oraș industrial cu profil metalurgic și minier, acolo unde vizităm în premieră Muzeul Mineritului, amenajat într-o exploatare istorică de cărbune, deschisă la 1891. Galeriile miniere s-au organizat în peste 30 de spații expoziționale, care ne trec prin etapele dezvoltării extracției de cărbune, de la metoda manuală până la cea mecanizată. Una dintre încăperi a fost transformată în paraclis. Același Muzeu administrează și Situl Arheologic Cetatea Pernik, care reprezintă următorul nostru popas turistic, urmat de o scurtă pauză de masă în centrul orașului.

Ajungem la Piața Eroii Revoluției din București în jurul orei 22:30, în funcție și de traficul din Vama Ruse.

Moneda locală = Leva, la cursul 1 Euro = 2 Leva. Moneda se poate cumpăra din București sau din Vama Ruse.

Accesul în Bulgaria se face pe baza Cărții de Identitate sau Pașaportului în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 600 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
  • cazarea cu mic dejun pentru 2 nopți la Hotel HEMUS*** din Sofia, loc în cameră dublă;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

  • celelalte mese în afara micului dejun;
  • biletele de intrare la obiectivele din Pernik (circa 10 Leva);
  • suplimentul single, dacă se solicită (este standard pentru toate pachetele Geoarhiva: 140 lei / noapte);
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Plata se face la cel târziu 15 zile după confirmarea înscrierii (dacă înscrierea are loc cu mai puțin de 15 zile înainte de plecarea în excursie, tariful se achită în cel mai scurt timp posibil). Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

***foto Mina Pernik – sursa: The Bohemian Blog – EX UTOPIA: https://www.exutopia.com/

2 comentarii

  1. Mulțumesc frumos! Aș fi interesată de această excursie Întrebarea mea este următoarea: Aș dori să știu dacă există posibilitatea să fiu singură în cameră și cât ar trebui să plătesc diferența

    Zi minunată, Vorbim…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.