Proiectul Geoarhiva vă aduce din nou în Munții Banatului, în cadrul unui circuit extins la durata de 5 zile, cu trasee parcurse în premieră cu un grup de turiști. Traseele sunt proaspăt documentate la teren cu asistența Salvamont și a rangerilor parcurilor naționale prin care trecem. Le mulțumim!
Acesta este un program de drumeții montane cu dificultate mică (Clasa A – participarea nu necesită experiență pe munte, ci doar o bună condiție fizică). Echipament strict necesar: BOCANCI, lanternă bună, vestimentație și rucsac dedicate mersului pe munte. Zilele de 21-22-23 septembrie sunt lucrătoare, zilele de 24-25 septembrie sunt de weekend. Cazare: 4 nopți la Pensiunea Cheile Nerei, cu demipensiune.
Obiectivele noastre, în ordine:
- Turnul Cavalerilor Gladiferi din Grădinari;
- Muzeul Farmaciei Montanistice din Oravița;
- Cetatea Ilidia (Beiului / Socolari / Terziei), punct de belvedere;
- Cascada Beușnița;
- Cheile Nerei, secțiunea dintre Podul Bei și Sasca Română (Tunele);
- Cetatea Turcului de la Carașova, punct de belvedere;
- Groapa Iepii, punct de belvedere;
- Peștera Comarnic – traseul turistic;
- Cheile Carașului, secțiunea dintre Prolaz și Carașova;
- Peștera Sfânta Elena;
- Piatra Rol;
- calea ferată Anina-Oravița, călătorie cu trenul de epocă.
Se învârte roata autocarului: MIERCURI, 21 septembrie 2022, la ora 06:00, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cel târziu cu 10 minute înaintea plecării. Mergem întins spre Banatul Montan, cele două destinații ale zilei fiind culturale: Turnul Cavalerilor Gladiferi sau Turnul de pe Deal, poziționat în imediata vecinătate a satului Grădinari (Cacova, Kakowa), și Muzeul Farmaciei Montanistice din centrul „capitalei culturale” a Banatului de munte – Oravița. Cazarea pentru următoarele 4 nopți se face la Pensiunea Cheile Nerei, cea mai populară, primitoare și bine poziționată bază de cazare din regiune.
JOI, 22 septembrie 2022, parcurgem la picior un circuit montan spectaculos, care debutează din satul Potoc și atinge, pe rând: Cetatea Beiului, Cascada Beușnița, Ochiul Bei, Cheile Nerei (Tunele). Primul nostru obiectiv se atinge în circa 2 ore de la plecarea din Potoc și reprezintă un fabulos punct de belvedere – Cetatea cu 4 nume: Ilidiei, Socolari, Beiului, Terziei. Este singura noastră urcare, iar de pe culmea calcaroasă de peste 600 de metri altitudine admirăm împrejurimile dominate vizual de Munții Aninei și Munții Vârșețului. Urmează coborârea spre Cascada Beușnița și continuăm la vale, cale de 10 kilometri, pe la păstrăvărie și prin tunelele de pe Nera, până la poarta pensiunii. Intervalul alocat drumeției de joi este 09:00 – 18:00, iar ritmul de mers este unul accesibil.
VINERI, 23 septembrie 2022, avansăm cu autocarul până în nordul Munților Aninei, în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, pentru a străbate cu piciorul partea turistică a cheilor amintite, alături de Peștera Comarnic, cel mai spectaculos monument speologic al naturii din sud-vestul României. Pornim prin partea superioară a cheilor și ajungem în două puncte-cheie de belvedere asupra acestora: Cetatea Turcului și Groapa Iepii. Coborâm apoi la peșteră, pe care o vizităm cu ghid specializat și cu lanternele din dotare, căștile de protecție fiind asigurate de Parc. Întoarcerea se face pe firul Cheilor Carașului, iar la Carașova cunoaștem și populația locală de carașoveni – minoritate unică în România. Intervalul alocat drumeției de vineri este 10:00 – 18:00, iar ritmul de mers este unul accesibil.
SÂMBĂTĂ, 24 septembrie 2022, este cea de-a treia zi pe care o dedicăm muntelui, traseul de azi având ca obiectiv Piatra Rol (750 m), înălțime calcaroasă vizibilă de la mari depărtări, aflată în raza localității Ciclova Montană. Abordăm Piatra Rol dinspre Pasul Marila și trecem pe la Peștera Sfânta Elena, cavitate de pe fereastra căreia admirăm o primă belvedere spre Ciclova și Oravița. Primăvara, pe acest traseu se formează un veritabil covor de leurdă, numai bună de adăugat la merinde. Urmează o coborâre relativ abruptă de pe Dealul Culmea până sub Piatra Rol, ascensiunea pe cea din urmă fiind o simplă formalitate. Intervalul alocat drumeției de sâmbătă este 10:00 – 17:00, iar ritmul de mers este unul accesibil.
DUMINICĂ, 25 septembrie 2022, este ziua întoarcerii, dar nu putem să plecăm acasă fără a călători în timp, cu trenul de epocă Oravița-Anina (biletele le cumpărăm din timp și individual, se procură online). Inaugurată la 1863 pentru transportul huilei spre Dunăre, Linia Cărvunarilor sau „Semeringul Bănățean” are 33 de kilometri, 10 viaducte și 14 tunele, fiind una dintre minunile inginerești ale secolului XIX. Autocarul ne recuperează de la Anina și ne aduce la Piața Operei din București, unde ajungem în jurul orei 23:00.
Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:
- prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
- prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva
- prin oricare alt canal de comunicare am stabilit de comun acord.
La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.
Tariful de participare este de 1150 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.
Tariful de participare include:
- transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
- cazarea cu demipensiune pentru 4 nopți la Pensiunea Cheile Nerei din Sasca Română, loc în cameră dublă;
- asistența turistică și ghidajul.
Tariful de participare nu include:
- celelalte mese în afara micului dejun și cinei;
- biletele de acces: Muzeul Farmaciei, Peștera Comarnic, trenul Oravița-Anina;
- suplimentul single, dacă se solicită: 100 de lei / noapte;
- orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.
Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.
Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063
