Ascensiuni în Carpații din Serbia, 5-9 octombrie 2022

După îndelungi așteptări, a sosit vremea să materializăm și această expediție, care are ca țintă trei dintre cele mai proeminente vârfuri ale Serbiei de est și de sud-est, dar și două monumente ale naturii din împrejurimi:

 • Vârful Stol (1156 m) din masivul cu același nume;
 • Vârful Šiljak (1565 m) din masivul Rtanj;
 • Vârful Trem (1810 m) din masivul Suva Planina;
 • Portalurile de la Mănăstirea Vratna;
 • Defileul Rgotski Kamen.

Proiectul Geoarhiva vă propune 5 zile de drumeții montane cu dificultate medie (Clasa B – participarea necesită experiență anterioară pe munte), în zona de contact dintre marile lanțuri europene Carpați și Stara Planina, denumită local și Munții Carpato-Balcanici. Noi o să ne referim la ea cu numele de Carpații sârbești, fiind o continuare tectonică peste Dunăre a Carpaților românești.

Echipament strict necesar: bocanci de munte, vestimentație dedicată drumețiilor montane, rucsac de 20-30 litri, lanternă. Zilele de 5, 6, 7 octombrie sunt lucrătoare, iar zilele de 8, 9 octombrie sunt de weekend.

Se învârte roata autocarului: MIERCURI, 5 octombrie 2022, la ora 06:00, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării (cel târziu). Cu scurte popasuri tehnice, ajungem la Barajul Porțile de Fier 1, acolo unde trecem granița în Republica Serbia. Imediat după vamă, în micul oraș dunărean Kladovo, facem o nouă pauză tehnică, dedicată schimbului valutar între lei / euro și dinari sârbești.

Urmează, la scurtă distanță, primul popas turistic al turului nostru. Porțile (portalurile) de la Vratna este numele rezervației în care sunt protejate Mala Prerast, Velika Prerast și Suva Prerast, cele mai cunoscute trei arcade naturale dintre cele 12 existente (Mică, Mare, respectiv Uscată). O potecă tematică marcată le parcurge în câteva ore, trecând și pe la un punct de belvedere aflat deasupra mănăstirii. Pădurile din jur au fost populate prin anii 1960 cu mufloni dinspre Marea Caspică, pentru a diversifica fondul cinegetic. Revenim la autocar și mergem în cel mai important oraș din bazinul Timocului – Zaječar (Zaicear) – la Hotel Srbija Tis, gazda noastră pentru următoarele 4 nopți.

JOI, 6 octombrie 2022, plecăm spre întâiul vârf din programul nostru, aflat în vecinătatea orașului industrial minier Bor, în care facem și un popas tematic surpriză. Dedicăm ziua ascensiunii pe Vârful Stol (1156 m), un vârf calcaros vizibil de la mari distanțe (inclusiv din România) datorită proeminenței lui. Drumeția are dificultate medie și durează circa 4 ore dus-întors, debutul fiind la cota 700. Într-o zi de toamnă cu vreme frumoasă, Stolul oferă panorame generoase asupra întregului lanț carpatic, fiind de asemenea utilizat ca punct geodezic și strategic pentru telecomunicații. De cealaltă parte a depresiunii de la Gornjane (satul cel mai apropiat) admirăm în toată splendoarea spinarea calcaroasă a muntelui Veliki Krš (Cârșia Mare). Pe traseu, oprim și la Cabana Stol, într-un cadru natural de excepție (avem o zi mai relaxantă decât celelalte).

VINERI, 7 octombrie 2022, abordăm un munte legendar al Serbiei, de formă piramidală și ceva mai înalt: Muntele Rtanj (Râtan) cu Vârful Šiljak (1565 m). Poetul sârb Miodrag Pavlović a plasat muntele în mitologia sârbă, prin poezia „Divno čudo” publicată în 1971. Satul omonim de la poale, Rtanj, este cunoscut pentru ceaiurile tradiționale din cimbru, reprezentând o indicație geografică (ceaiul de Râtan). Drumeția debutează din sat, de la cota 600 de metri, urmând să ajungem la peste 1550. Urcarea durează circa 3 ore și jumătate, iar coborârea încă 2 ore, la care se adaugă popasul din vârf. Alocăm circa 6 ore ascensiunii – care are dificultate medie – apoi abordăm localnicii pentru un ceai reconfortant.

SÂMBĂTĂ, 8 octombrie 2022, facem un transfer puțin mai lung spre cel mai mare oraș din sudul Serbiei, Niš, pe care îl lăsăm puțin în urmă pentru a ajunge la poalele masivului Suva Planina (1810 m), decanul de altitudine al turului nostru. Drumeția pornește din localitatea Gornja Studena și accesează creasta ascuțită a Suvei Planina, definită de vârfurile Trem și Sokolov Kamen. În funcție de condițiile meteo și de starea generală fizică a grupului pe care îl formăm, decidem la fața locului dacă urcăm doar pe Vârful Trem (1810 m) sau abordăm toată linia crestei, caz în care ajungem la o drumeție de circa 8 ore și peisaje spectaculoase. Este cea mai „lungă” zi din program, iar spre final este posibil să activăm și lanternele din dotare, dacă ne prinde întunericul (ziua fiind scurtă în octombrie). În orice caz, dificultatea acestui traseu rămâne medie.

DUMINICĂ, 9 octombrie 2022, predăm camerele ne luăm la revedere de la orașul Zaicear și plecăm cu autocarul spre România. Nu puteam să lăsăm ziua fără obiective, așa că și în ziua 5 avem o scurtă drumeție (45 de minute) spre punctul de panoramă al canionului Rgotski Kamen, monument al naturii, străpuns de calea ferată dintre Zaječar și Bor. Cei mai temerari dintre noi vom alege să și coborâm în interiorul defileului, dar cu multă atenție, pentru că poteca lipsește și este foarte abrupt. Râul Borska Reka, de culoare roșiatică (din cauza exploatărilor din amonte), străbate acest mic și spectaculos defileu. Pornim apoi pe lungul drum spre casă, urmând să ajungem la Piața Operei din București în jurul orei 22:30.

Moneda locală = Dinarul sârbesc (RSD), la cursul 1 Euro = 117 dinari / 10 lei = 237 dinari.

Accesul în Serbia se face pe baza Cărții de Identitate sau Pașaportului în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale. La intrarea în Serbia se poate solicita de asemenea dovada existenței unei asigurări de călătorie care să acopere costuri medicale, vă rog să o aveți la dispoziție în format fizic sau electronic.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 1250 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.

Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
 • cazarea cu mic dejun pentru 4 nopți, loc în cameră dublă la Hotel Srbija Tis aflat la kilometrul zero al orașului Zaicear;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

 • celelalte mese: cina se servește pe cont propriu (hotelul are un restaurant frumos tradițional, iar în oraș mai sunt restaurante); mesele de prânz nu sunt prevăzute, trebuie să aveți mâncare la pachet;
 • suplimentul single, dacă se solicită: 100 de lei / noapte;
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Plata se face la cel târziu 15 zile după confirmarea înscrierii (dacă înscrierea are loc cu mai puțin de 15 zile înainte de plecarea în excursie, tariful se achită în cel mai scurt timp posibil). Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.