Peșteri și canioane în bazinul Crișurilor, 14-16 octombrie 2022

Proiectul Arhiva de Geografie răspunde la solicitările voastre și lansează în premieră un circuit de 3 zile în nordul Munților Apuseni, definit de Munții Bihorului și Pădurea Craiului, caracterizat prin fenomene carstice dintre cele mai spectaculoase și mai cunoscute din România. Facem un program selectiv de drumeții montane cu dificultate mică (începători, Clasa A), cu două nopți de cazare în Municipiul Beiuș, în care abordăm:

 • Peștera Porțile Bihorului, „Prohodna României”, aven adânc de 30 de metri, alcătuit din două portaluri (drumeție montană);
 • Groapa Ruginoasa, canion cu aspect de badlands (drumeție montană cu puncte de panoramă);
 • Peștera Vadu Crișului (traseul amenajat) și Defileul Crișului Repede (drumeție montană);
 • Peștera cu Cristale din Mina Farcu (pe traseul amenajat turistic);
 • Peștera Meziad – monument al naturii (pe traseul amenajat turistic);
 • Cheile Sighiștelului – drumeție montană de-a lungul pârâului omonim, care traversează un segment sălbatic de chei;
 • Peștera Drăcoaia, aflată pe Valea Sighiștelului (se parcurge cu lanterna).

Echipament necesar: bocanci de drumeție montană, rucsac, lanternă.

Se învârte roata autocarului: VINERI, 14 octombrie 2022, la ora 06:00, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 20 minute înaintea plecării, la ora 05:40 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră).

Mergem întins spre bazinul Crișului Băiței, acolo unde ne așteaptă cele două monumente naturale din programul primei zile: Peștera Porțile Bihorului și Groapa Ruginoasa. Cele două sunt accesibile pe poteci care se parcurg dus-întors în circa 4 ore (în total), singura recomandare fermă fiind ca participanții la trasee să aibă o bună condiție fizică (experiența pe munte nu este obligatorie). Peștera are și un pasaj de cățărare pe scoabe metalice – acesta se va aborda cu atenție și fără frică de înălțime. Groapa Ruginoasa, suprafață declarată rezervație naturală peisagistică și geologică, crește în fiecare an prin procesele de eroziune a versanților alcătuiți din roci moi. Îi admirăm dimensiunile impresionante chiar de pe margine, din punctele de belvedere de pe traseul turistic.

Facem cazarea la Beiuș, pentru următoarele 2 nopți.

Sâmbătă, 15 octombrie 2022, avem un program încărcat cu trei dintre cele mai spectaculoase peșteri din România, cărora le acordăm timp de vizitare pe îndelete: Vadu Crișului, Farcu și Meziad. Acestea sunt accesibile pe scurte și plăcute trasee de drumeție ușoară și se parcurg alături de ghizi specializați, fiind bine amenajate turistic (cu electricitate și pasarele pietonale). Lângă Peștera Vadu Crișului coborâm la Cascada omonimă, spectaculoasă în oricare moment al anului. Peștera de la Farcu a fost descoperită cu ocazia unei exploatări miniere, accesul realizându-se chiar prin galeria de mină. Meziadul este un popas obligatoriu pe traseul oricărui drumeț care își propune să vadă peșterile din România.

Duminică, 16 octombrie 2022, abordăm sălbatica vale a Sighiștelului, care spre izvoare are aspect de chei și chiar de canion, cu versanți calcaroși înțesați de peșteri, dintre care una chiar se află în itinerariul nostru – Peștera Drăcoaia – pe care o vizităm la lumina propriilor noastre lanterne. Traseul prin Cheile Sighiștelului implică traversarea de mai multe ori a apei pârâului omonim (de obicei se poate efectua pe pietre, apa fiind mică), iar pentru parcurgerea segmentului cu aspect de canion vom folosi temporar mâinile pentru înaintare. În total, avem circa 5 ore de aventură în spectaculoasele chei din Munții Apuseni. Urmează lungul drum spre casă, sosirea la Piața Operei din București fiind planificată la ora 23:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 850 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.

Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
 • cazarea cu mic dejun pentru 2 nopți, loc în cameră dublă, la hotel de 3 stele în Municipiul Beiuș;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

 • celelalte mese în afara micului dejun;
 • suplimentul single, dacă se solicită: 100 de lei / noapte;
 • tarifele de intrare la peșterile Vadu Crișului, Farcu, Meziad (30 de lei pentru fiecare);
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.