Proiectul Arhiva de Geografie vă propune în premieră o expediție care are ca țintă unul dintre cele mai proeminente vârfuri ale Serbiei, dar și două monumente ale naturii din împrejurimi:
- Vârful Šiljak (1565 m) din masivul Rtanj;
- Portalurile de la Mănăstirea Vratna;
- Defileul Rgotski Kamen.
Acesta este un program de drumeții montane cu dificultate mică și medie, în zona de contact dintre marile lanțuri europene Carpați și Stara Planina, denumită local și Munții Carpato-Balcanici. Noi o să ne referim la ea cu numele de Carpații sârbești, fiind o continuare tectonică peste Dunăre a Carpaților românești.
Echipament strict necesar: bocanci de munte, vestimentație dedicată drumețiilor montane, rucsac de 20-30 litri, lanternă. Ziua de 7 octombrie este lucrătoare, iar zilele de 8 și 9 octombrie sunt de weekend.
Se învârte roata autocarului: VINERI, 7 octombrie 2022, la ora 07:00, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 20 minute înaintea plecării, adică la 06:40 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră). Cu scurte popasuri tehnice, ajungem la Barajul Porțile de Fier 1, acolo unde trecem granița în Republica Serbia. Imediat după vamă, în micul oraș dunărean Kladovo, facem o nouă pauză tehnică, dedicată schimbului valutar între lei / euro și dinari sârbești.
Urmează, la scurtă distanță, primul popas turistic al turului nostru. Porțile (portalurile) de la Vratna este numele rezervației în care sunt protejate Mala Prerast, Velika Prerast și Suva Prerast, cele mai cunoscute trei arcade naturale dintre cele 12 existente (Mică, Mare, respectiv Uscată). O potecă tematică marcată le parcurge în câteva ore, trecând și pe la un punct de belvedere aflat deasupra mănăstirii. Pădurile din jur au fost populate prin anii 1960 cu mufloni dinspre Marea Caspică, pentru a diversifica fondul cinegetic.
Sâmbătă, 8 octombrie 2022, abordăm un munte legendar al Serbiei, de formă piramidală și ceva mai înalt: Muntele Rtanj (Râtan) cu Vârful Šiljak (1565 m). Poetul sârb Miodrag Pavlović a plasat muntele în mitologia sârbă, prin poezia „Divno čudo” publicată în 1971. Satul omonim de la poale, Rtanj, este cunoscut pentru ceaiurile tradiționale din cimbru, reprezentând o indicație geografică (ceaiul de Râtan). Drumeția debutează din sat, de la cota 600 de metri, urmând să ajungem la peste 1550. Urcarea durează circa 3 ore și jumătate, iar coborârea încă 2 ore, la care se adaugă popasul din vârf. Alocăm circa 6 ore ascensiunii – care are dificultate medie – apoi abordăm localnicii pentru un ceai reconfortant.
Duminică, 9 octombrie 2022, plecăm cu autocarul spre punctul de panoramă al canionului Rgotski Kamen, monument al naturii, străpuns de calea ferată dintre Zaječar și Bor. Cei mai temerari dintre noi vom alege să și coborâm în interiorul defileului, dar cu multă atenție, pentru că poteca lipsește și este foarte abrupt. Râul Borska Reka, de culoare roșiatică (din cauza exploatărilor din amonte), străbate acest mic și spectaculos defileu. Pornim apoi pe lungul drum spre casă, urmând să ajungem la Piața Operei din București în jurul orei 22:30.
Moneda locală = Dinarul sârbesc (RSD), la cursul 1 Euro = 117 dinari / 10 lei = 237 dinari.
Accesul în Serbia se face pe baza Cărții de Identitate sau Pașaportului în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale. La intrarea în Serbia se poate solicita de asemenea dovada existenței unei asigurări de călătorie care să acopere costuri medicale, vă rog să o aveți la dispoziție în format fizic sau electronic.
Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:
- prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
- prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva
- prin oricare alt canal de comunicare am stabilit de comun acord.
La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.
Tariful de participare este de 850 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.
Tariful de participare include:
- transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
- cazarea cu mic dejun pentru 2 nopți, loc în cameră dublă, la o unitate de cazare de 2 sau 3 stele;
- asistența turistică și ghidajul.
Tariful de participare nu include:
- celelalte mese, în afara micului dejun;
- suplimentul single, dacă se solicită: 100 de lei / noapte;
- orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.
Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.
Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063
