Sejur în Transilvania de 1 Decembrie. Biertan

Proiectul Arhiva de Geografie revine în forță în inima Transilvaniei, cu ocazia a 5 zile de mini-vacanță, în care cunoaștem cele mai ascunse locuri, uitate de timp și situate în afara hărților turistice. Adăugăm obligatoriul popas la Alba Iulia de Ziua Unirii. Premiere în portofoliul Geoarhiva: Pietrele Ampoiței, Biserica scufundată Geamăna!

Obiectivele noastre:

 • drumeție ușoară în cătunul depopulat Mighindoala (Engenthal), în care mai locuiesc permanent 2 locuitori; scurt popas la ruinele castelului Buia;
 • biserica armeano-catolică de la Dumbrăveni (Elisabethstadt), celebră prin coiful-lipsă al turnului nordic;
 • Calcarele de la Ampoița, rezervație geologică de klippe calcaroase;
 • Catedrala Încoronării din Alba Iulia;
 • biserica scufundată de la Geamăna, aflată în iazul de decantare Valea Șesii;
 • Mănăstirea ortodoxă Lupșa, de pe Valea Arieșului;
 • drumeție ușoară pe Via Transilvanica, segmentul Biertan – Richiș; popas la Biserica Evanghelică;
 • Biserica Fortificată de la Biertan (bilet de intrare);
 • Abația Cisterciană de la Cârța (bilet de intrare);
 • cazare la pensiunile rustice din satul săsesc Biertan; mese tradiționale la tavernă.

Echipament necesar: bocanci de drumeție montană la altitudini joase.

Se învârte roata autocarului: miercuri, 30 Noiembrie 2022, la ora 06:20, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 20 minute înaintea plecării, la ora 06:00 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră). Mergem către nordul județului Sibiu, în satul Buia, de unde pornim în drumeția ușoară (2 ore tur-retur) spre cătunul depopulat Mighindoala, odinioară așezare mândră de sași. Ne oprim lângă vechea biserică evanghelică și pornim înapoi spre autocar, unde ajungem cu poftă de mâncare după micul program de mișcare. Mai facem o oprire la Dumbrăveni pentru a admira Biserica Armeano-Catolică din centrul orașului, apoi mergem la Biertan, unde ne întâmpină gazdele noatre cu căldură în camere și bucate tradiționale.

Joi, 1 Decembrie 2022, petrecem Ziua Națională a României pe un scurt traseu de drumeție la Pietrele Ampoiței (Calcarele de la Ampoița), pitorească rezervație aflată în bazinul văii Ampoiului, în Munții Trascăului, pe drumul dintre Alba Iulia și Zlatna. Revenim apoi în centrul orașului Alba Iulia și petrecem timp liber în jurul Catedralei Încoronării și în Cetatea Alba Carolina. Adaptăm programul acestei zile după eventualele evenimente care vor fi anunțate de către edilii locali din Alba Iulia.

Vineri, 2 decembrie 2022 (zi de lucru – punte), mergem din nou spre Munții Apuseni și abordăm în premieră traseul dintre Lupșa și Geamăna, localități din bazinul Arieșului, pentru a vizita un obiectiv inedit – Biserica scufundată de la Geamăna, a cărei turle încă se poate observa răsărind din iazul de decantare Valea Șesii, construit pentru deversarea dinspre exploatarea de cupru de la Roșia-Poieni. Traseul nostru pedestru are în total 14 kilometri și se desfășoară numai pe drumuri de țară, ocazie cu care admirăm așezările izolate ale Munților Apuseni în pragul iernii: Lupșa, Pârâu-Cărbunari, Văi, Șasa, Geamăna. Nu putem pleca din Lupșa până nu vizităm și Mănăstirea omonimă, lăcaș ortodox medieval, de secol XV, ctitorie a cnejilor Cândea.

Sâmbătă, 3 decembrie 2022, parcurgem cu autocarul scurta distanță dintre satele Biertan și Richiș și desfășurăm un program lejer de drumeție în Podișul Transilvaniei, pe Via Transilvanica, cu panorame frumoase asupra ambelor așezări. Traseul durează circa 4 ore, are dificultate mică (începători, Clasa A) și se desfășoară în general prin pădure și pe pajiști. Restul zilei este la dispoziția noastră pentru timp liber.

Duminică, 4 decembrie 2022, nu pornim spre București înainte de a încerca să vizităm în grup organizat Biserica Evanghelică Fortificată din Biertan, numai dacă se va deschide în mod special pentru noi (facem tot ce ne stă în putință, dar oficial pe timp de iarnă biserica este închisă). Abordăm apoi o serie de drumuri județene care, printre colinele transilvănene, ne conduc la Abația Cisterciană de la Cârța, leagănul stilului gotic din România, unde ne așteaptă legendarul paroh Michael Reger ca să ne povestească într-un stil unic istoria așezării. Dacă ne rămâne timp, mai facem o oprire surpriză, în așa fel încât să ajungem la Piața Operei din București la ora 22:00, în condițiile de trafic existente.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 1300 de lei / loc; se achită prin transfer bancar.

Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
 • cazarea cu mic dejun la pensiuni agroturistice din Biertan, loc în cameră dublă matrimonială/twin; regimul single nu este disponibil;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

 • biletele de intrare de la Cârța și Biertan (sume modice);
 • cina – se servește la taverna uneia dintre pensiunile la care stăm, în cadru organizat, în fiecare dintre cele 4 seri; meniul și prețul se discută în săptămâna plecării, în privat, cu cei de pe lista de participare, astfel încât să iasă cât mai bine pentru toată lumea;
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.