Geoarhiva Local – excursii gratuite în ianuarie 2023!

Luna ianuarie 2023 vine cu o serie de excursii adunate sub titlul „Geoarhiva Local”. În cuprinsul acestui material aveți la dispoziție detaliile, cu mențiunea că pe paginile de socializare le veți regăsi separat sub formă de evenimente individuale.

La excursiile din seria Geoarhiva Local, puteți veni fără să vă anunțați dinainte prezența (deci nu se fac înscrieri), iar numărul de participanți este nelimitat.

Participarea este gratuită (din punctul de vedere al organizării). Excursiile se desfășoară: fără costuri ascunse, fără donații către ghid, fără a se comercializa materiale promoționale. Biletele de tren / acces muzee / altele, se achiziționează individual.

Geoarhiva Local: Pițigaia, 29 ianuarie 2023

Link spre eveniment: https://fb.me/e/2OuUYzLyj

Ultima, dar nu cea din urmă, excursie de iarnă din seria Geoarhiva Local, are loc pe unul dintre cele mai îndrăgite trasee pe care le-am făcut de-a lungul celor 7 ani de proiect turistic, care însoțește lunca și terasa Dâmboviței din aval de București. Este singurul traseu pe care ne rugăm să fie multă zăpadă, pentru că în caz contrar se aplică tradiționalul salut al Arhivei: „Hai, noroi!”. Cătunul Pițigaia, deși în prezent are o șosea asfaltată în imediata vecinătate, este în continuare izolat față de cele mai elementare lucrări edilitare, cu 10-12 gospodării în care trăiesc la un loc până la 4 generații de săteni. Cel mai apropiat magazin sau cea mai apropiată școală se află la peste 3 kilometri de mers prin câmp, pe traseul pe care îl abordăm și noi la mijloc de iarnă.

Ne vedem duminică, 29 ianuarie 2023, începând cu ora 08:30, pe peronul Gării Titan Sud, aflată în imediata apropiere a stației de metrou Republica. Ne deplasăm cu trenul R-10275 al companiei Transferoviar Călători, cu plecare din stația Titan Sud la ora 08:57 și sosire la stația Frunzănești la ora 09:27 (trebuie să aveți un titlu de călătorie valabil). De aici, facem două drumeții în sistem dus-întors, prima fiind de 8 kilometri și a doua de numai 4 kilometri. Începem cu ruina bisericii de la Pițigaia, despre care nimeni nu știe cu adevărat când a fost ridicată, arhitectura plasând-o în anii de domnie ai lui Matei Basarab. Străbatem până aici câteva denivelări din zona inundabilă a Dâmboviței, biserica fiind amplasată în vârful unui mic deal de pe terasa acestui râu, așa cum ar fi fost așezate mănăstirile de odinioară, spre a fi apărate natural de meandrele râurilor.

Revenim la halta Frunzănești pe același traseu și ne îndreptăm în direcția opusă, străbătând satele alipite Fundeni-Frunzănești, printre fostele moșii ale boierilor Gherase sau Gerassy (care au trăit la mijlocul sec. XIX). Familia a ridicat două biserici în localitate, una dintre ele fiind funcțională, iar cealaltă în paragină – cea de la marginea satului, acolo unde regăsim și cavoul vandalizat al familiei. Revenim la halta Frunzănești, de data aceasta în așteptarea trenului R-10284, cu plecare la 15:26 și sosire la Titan Sud la 15:57 (biletele se pot lua din tren). Putem continua cu socializarea în oraș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.