Drumeție în Masivul Vlădeasa, 10-12 februarie 2023

Cele mai frumoase ierni se petrec la cabana montană, iar Vlădeasa este una dintre cele mai vechi din munții României, cu o istorie de peste 80 de ani! La vremea construirii, cabana servea drept adăpost drumeților care se încumetau să urce spre Vârful Vlădeasa sau să traverseze Apusenii dinspre Crișul Repede spre Arieș. Acesta este un program de drumeții montane cu dificultate medie (Clasa B – este necesar un minim de experiență pe munte).

Echipament strict necesar: bocanci de munte, parazăpezi, lanternă bună dedicată drumețiilor pe timp de noapte, vestimentație dedicată efortului fizic susținut în natură pe timp de iarnă. Echipament recomandat: sac de dormit, baterii externe pentru încărcarea telefoanelor.

Ziua de vineri, 10 februarie 2023, este lucrătoare.

Obiectivele noastre:

 • Cetatea medievală Bologa, punct strategic și loc de refugiu în drumul dintre Cluj și Oradea;
 • drumeție de noapte din centrul satului Rogojel până la Cabana Vlădeasa, aflată la altitudinea de 1430 de metri; drumeția (5 kilometri, 2 ore, Clasa B) se realizează cu întreg bagajul în spate și este obligatorie în program;
 • drumeție pe Vârful Vlădeasa (1836 m), scurt popas în fața Stației Meteo, prelegere asupra instrumentelor și metodelor de măsurare a parametrilor, la platforma meteorologică; drumeția se realizează în programul zilei 2, are durata de 6 ore și dificultate medie (Clasa B);
 • arborele de sequoia din Rogojel, drumeție de dificultate mică (Clasa A).

Se învârte roata autocarului: vineri, 10 februarie 2023, la ora 06:20, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 20 minute înaintea plecării, la ora 06:00 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră).

Ajungem la Cetatea Bologa în după-amiaza zilei de vineri, o vizităm, ne ocupăm de cazarea șoferului de autocar, apoi ne transferăm în centrul satului Rogojel (magazin), de unde pornim la pas pe ultimii 5 kilometri ai drumului comunal care urcă la Cabana Vlădeasa.

Cazarea se face în condiții de cabană (vă alegeți locurile civilizat și de comun acord cu ceilalți). Dotările cabanei: bucătărie, sală de mese (avem mesele asigurate), dormitoare comune, încălzire centrală, grup sanitar comun în corp separat față de dormitoare, apă caldă, curent electric (nu avem prea multe prize, este bine să vă luați baterii externe), WI-FI, câini păzitori și foarte jucăuși, pisici care se ocupă de mâncarea celui care nu și-o păzește. De toate acestea se ocupă membrii familiei Potra, cărora le mulțumim!

Sâmbătă, 11 februarie 2023, efectuăm ascensiunea pe Vârful Vlădeasa, în regim dus-întors sau – dacă vremea permite – în circuit cu panorama spre Pietrele Albe. La stația meteo ne așteaptă și o surpriză. Ca meteorolog, vă voi explica metodele și instrumentele de măsurare a parametrilor meteorologici la stațiile de vârf de munte. Programul menționat acoperă întreaga zi.

Duminică, 12 februarie 2023, coborâm de la cabană cu întreg bagajul, iar în spațiul masivului o să mai facem o drumeție scurtă, în raza satului Rogojel, ca să vedem arborele de sequoia plantat de către un moșier care a adus specia din SUA. Urmeaza lungul drum spre casă, sosirea la Piața Operei din București fiind planificată pentru ora 23:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

 • prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
 • prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva
 • prin oricare alt canal de comunicare am stabilit de comun acord (nu se pot realiza înscrieri prin apel telefonic).

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 550 de lei / persoană și se achită prin transfer bancar. La detaliile transferului se va trece numele excursiei. Plata pentru acest tur se face începând cu 1 ianuarie 2023.

Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
 • cazarea cu demipensiune la Cabana Vlădeasa (meniurile vor fi unice și în regim obișnuit, din păcate nu putem asigura vegetarian);
 • surpriza de la Vârful Vlădeasa;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

 • băuturile achiziționate de la cabană;
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Este util să citiți și: https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/ 

Agenția de Turism GEOARHIVA este organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online, Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.