Pentru acest traseu se mai fac înscrieri numai în așteptare.
Oltul este cel mai lung râu care izvorăște din România și are gura de vărsare tot în România. După ce traversează nu mai puțin de trei defilee prin Carpați, cu numeroase amenajări hidrotehnice, ajunge să despartă două provincii istorice din sudul țării – Oltenia și Muntenia, dar și două subunități ale Câmpiei Române: Câmpia Olteniei și Câmpia Olt-Argeș. Împărțirea administrativă a făcut ca, la vărsarea în Dunăre, ambele maluri să se afle în județul Teleorman. Nici localitatea dunăreană, în preajma căreia se varsă, nu se lasă mai prejos ca importanță: la Islaz s-a semnat celebra Proclamație de la 1848!
De Buna Vestire, abordăm din nou județul Teleorman, cu noi obiective:
- Biserica Sfântul Haralambie din Turnu Măgurele (1905), opera arhitectului Andre Lecomte de Nouy, care a împrumutat motive de la biserica Mănăstirii Curtea de Argeș; este proaspăt restaurată;
- plajele aluvionare aflate pe cursul Oltului înainte de vărsarea în Dunăre, fenomen unic în România prin amploare;
- drumeție ușoară la gura de vărsare a Oltului în Dunăre, din satul Islaz (și un popas surpriză); se merge pe jos 5 kilometri dus-întors;
- Monumentul Comemorativ al Proclamației de la Islaz;
- drumeție ușoară pe faleza de loess de la Lunca, studiem versantul spectaculos erodat, cu aspect de canion și badlands, dintre Lunca Oltului și Câmpia Burnazului; se merge pe jos 5 kilometri dus-întors;
- Mănăstirea fortificată Plăviceni (1649), ctitorie a marelui vornic Dragomir Dobromirescu, din timpul lui Matei Basarab;
- masă câmpenească la prietenii noștri de la Orbeasca de Sus, Valea Teleormanului.
Echipament recomandat: bocanci.
Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 25 martie 2023, la ora 07:10, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării, la ora 07:00 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră).
Cele două drumeții din program se desfășoară la șes și nu au grad de dificultate (este necesar un minim de condiție fizică pentru a merge pe jos 5+5 kilometri. Masa câmpenească va fi pregătită pentru toată lumea (include meniu de post) și donațiile sunt opționale (fiecare cât dorește, dacă dorește).
Sosirea înapoi la Piața Operei din București este programată pentru ora 22:00.
Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:
- prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
- prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva
- prin oricare alt canal electronic de comunicare stabilit de comun acord (nu se pot realiza înscrieri prin apel telefonic sau sms).
La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.
Tariful de participare este de 100 de lei / persoană și se achită prin transfer bancar. La detaliile transferului se va trece numele excursiei.
Tariful de participare include:
- transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
- ingredientele mesei câmpenești;
- asistența turistică și ghidajul.
Nu există alte cheltuieli strict necesare pe traseu. Dacă doriți, la masa câmpenească puteți lăsa donații (le veți fi recunoscători gazdelor pentru efortul depus).
Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
Este util să citiți și: https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/
Agenția de Turism GEOARHIVA este organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online, Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.
Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063
