„Bulgaria la munte și la mare într-un singur weekend” ar fi fost denumirea alternativă a programului nostru consacrat, în care spargem gheața și dăm startul sezonului de litoral, completând cu obiective montane și culturale aparținând de Stara Planina estică și de Podișul Dunării. Ne cazăm la malul mării, în centrul orașului-port Burgas.
Obiectivele noastre:
- drumeție în rezervația Sinite Kamani (Pietrele Albastre), cu punctele de interes: panorama de la releul TV, Vârful Golyama Chatalka (Furca Mare), Halkata („Inelul”); dificultate: Clasa A (începători);
- orașul Burgas – centrul, plaja și Morska Gradina (timp liber, seara);
- Nesebar – sit urban aflat în Patrimoniul UNESCO (timp liber, fără ghidaj); repere: repere ruina Bisericii Iisus Hristos Pantocrator, Teatrul de Vară, ruina Bisericii Sfântul Ioan Aliturghetos, plaja orașului vechi, localurile aflate la țărm, promenada mării;
- Provadia – cetatea Ovech și biserica rupestră Shashkanite (tur ghidat, drumeție ușoară).
Echipament strict necesar: bocanci cu susținere la gleznă, vestimentație dedicată efortului fizic în aer liber.
Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 13 mai 2023, la ora 06:10, din Piața EROII REVOLUȚIEI (Pieptănari) din București, deservită de stația de metrou Eroii Revoluției. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării, la ora 06:00 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră). Ne vedem pe partea cu magazinul Flanco.
La punctul de trecere a frontierei de la Ruse facem, în ordine: pauza de toaletă, controlul Cărților de Identitate (vamal) și schimbul valutar – moneda locală este Leva – 1 BGN = circa 2,7 lei. Lângă casele de schimb se află și un magazin alimentar. Cheltuieli cu obiectivele turistice, de persoană: acces Parcul Natural Sinite Kamani = 3 leva; acces (parcare) Nesebar = 2 leva; acces Cetatea Ovech = 7 leva (vom strânge suma de la început).
Debarcăm chiar pe platoul Karandila, în inima Parcului Natural Sinite Kamani – Pietrele Albastre. Denumirea este dată de aspectul rocilor care de fapt au o culoare verzuie, însă la apus, observate dinspre Sliven, acestea capătă nuanțe de albastru. Drumeția noastră de circa 4 ore pornește din imediata apropiere a Turnului TV, cocoțat pe platoul cu altitudini de 900-1000 de metri. Prima țintă este vârful Goleama Chatalka (1054 m), un pinten stâncos de pe care se deschide o panoramă impresionantă asupra sudului Bulgariei și a Munților Stara Planina. Urmează să coborâm spre stația de jos a vechiului telescaun de la Sliven, iar din drum facem o scurtă deviere spre Halkata – „Inelul”, fenomen carstic emblematic pentru rezervația în care ne aflăm, de tip arcadă.
Sosim în centrul orașului-port Burgas în jurul orei 19:30, facem formalitățile de cazare la hotelul AQUA*** și – cu titlu de opțional – plecăm într-un mini-tur pietonal de circa 1,5 kilometri care ne scoate pe plajă, unde întâlnim și restaurante.
Duminică, 14 mai 2022, se învârte roata la ora 10:00, după micul dejun și predarea camerelor. Urmăm șoseaua care străbate litoralul bulgăresc spre nord, până la Nesebar – oraș-port turistic dezvoltat și foarte cunoscut al Mării Negre, cetate-muzeu, unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, cu denumirea inițială Mesembria. Aici declarăm circa 3 ore de timp liber, în care cei care doresc mă pot însoți într-un scurt tur ghidat care va atinge principalele repere. Va fi timp și pentru o scurtă pauză de masă/cafea la una dintre terasele cu vedere la mare, pentru că mai apoi ne așteaptă un drum de circa 100 de kilometri până la cel de-al doilea mare obiectiv al zilei.
Provadia este un important centru industrial al Bulgariei, aflat în Podișul Dunării, împânzit cu canioane, peșteri și cascade. Aici facem o scurtă ascensiune pe platoul calcaros care separă localitățile Provadia și Dobrina, pentru a vizita fortăreața medievală Ovech – Taș Hisar. Localitatea a păstrat toponimul de origine grecească (provata = oaie), iar cetatea l-a preluat pe cel de origine bulgară (ovca = oaie), ambele amintind de tradiția păstoritului. Taș Hisar s-a numit în vremea otomanilor. De pe platoul spectaculos al cetății medievale înaintăm spre biserica rupestră Shashkanite (30 de minute), accesul realizându-se pe o punte metalică suspendată deasupra canionului (nu se recomandă celor cu frică de înălțime).
Sosirea la București, Eroii Revoluției, este planificată pentru ora 22:00.
Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:
- prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
- prin expedierea unui mesaj privat spre contul Geoarhiva Turism: https://www.facebook.com/geoarhiva
- prin oricare alt canal electronic de comunicare stabilit de comun acord (nu se pot realiza înscrieri prin apel telefonic sau sms).
La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.
Tariful de participare este de 400 de lei / persoană și se achită prin transfer bancar. La detaliile transferului se va trece numele excursiei.
Tariful de participare include:
- transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
- cazarea cu mic dejun la Hotel Aqua*** din Burgas, loc în cameră dublă;
- asistența turistică.
Tariful de participare nu include:
- accesul la obiectivele turistice (12 leva total, se vor strânge în numerar);
- suplimentul single, la solicitarea expresă, în valoare de 200 de lei.
Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
Este util să citiți și: https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/
Retragere din excursie (ulterior achitării): suma se restituie integral dacă renunțarea se solicită la mai mult de 30 de zile înaintea plecării; se restituie jumătate din suma achitată dacă renunțarea se solicită într-un interval de la 15 la 30 de zile înaintea plecării; suma nu se restituie dacă renunțarea este solicitată într-un interval mai mic de 15 zile înainte de data plecării.
Agenția de Turism GEOARHIVA este organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online, Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.
Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063
