Condiții și recomandări de călătorie

 1. Promovarea ofertelor noastre se face exclusiv prin mijloace electronice, cel mai recomandat mijloc fiind site-ul internet oficial, acolo unde oferta este expusă într-o manieră prietenoasă. Ofertele se mai promovează și pe rețelele de socializare, cazuri în care agenția nu își poate asuma răspunderea pentru interfața de utilizare – dacă întâmpinați dificultăți, cel mai bine este să întrebați organizatorul sau să consultați paginile de ajutor.
 1. Pentru a vă înscrie într-o excursie, primul pas este să solicitați aceasta în scris agenției de turism, numai prin mijloace electronice. Răspundem cu maximă promptitudine la mesajele scrise, iar dacă nu primiți imediat un răspuns, înseamnă că suntem pe teren și nu avem semnal GSM / date mobile. La înscriere vi se vor solicita date personale, strict necesare: nume real și complet, adresa de facturare (poștală, completă). Nu este necesar să transmiteți CNP sau seria Cărții de Identitate.
 1. Este extrem de important pentru noi ca fiecare membru adult al grupului să citească întreaga prezentare a excursiei la care se înscrie. În completare, este recomandată de asemenea citirea contractului cadru și a prezentului articol.
 1. Agenția de turism Geoarhiva nu are un sediu fizic destinat publicului, deci înscrierile se fac numai electronic și plățile se fac numai prin transfer bancar. Plata se face numai din conturi curente / de credit, întrucât nu primim tichete de vacanță / carduri de vacanță. Recomandăm ferm utilizarea aplicațiilor online ale băncilor la care aveți conturi, întrucât depunerile de numerar generează adeseori costuri suplimentare (și timp pierdut). Momentan, nu se poate achita „cu cardul” (lucrăm la acest aspect).
 1. Pentru a nu lucra cu proforme, datele necesare plăților se transmit direct în scris, iar factura fiscală se eliberează după ce se vede plata.
 1. Fiindcă agenția de turism nu primește subvenții (la transport, cazare), nu putem face reduceri pentru copii (sau o putem face numai în situația în care și hotelul face o asemenea reducere). Fiecare copil primește loc distinct în autocar și în hotel.
 1. Cu ocazia înscrierii, comunicarea se va face numai electronic (în scris), iar numărul de telefon al agenției este publicat pe site la contractul-cadru (se va apela numai în caz de urgență). Cu 3 zile înainte de plecare, vi se transmite un mesaj privat în care se specifică numele și numărul de telefon al ghidului, pe care este indicat să-l memorați în agenda telefonului.
 1. Se recomandă ferm: cu o seară înainte de plecarea în excursie, fiecare pasager trebuie să se afle în București și să se odihnească în mod corespunzător în noaptea care urmează. Momentan, avem numai plecări din puncte fixe aflate în București, deservite de metrou și transport de suprafață (nu putem lua persoane de pe traseul din interiorul orașului sau din alte localități).
 1. Ora de întâlnire la autocar este de obicei stabilită cu 20 de minute înaintea orei de plecare (ora de plecare = ora la care se învârte roata). Pasagerii sunt întotdeauna rugați să se prezinte la întâlnire cu 20 de minute înainte de plecare. Cele 20 de minute nu reprezintă un timp pierdut.
 1. Locurile în autocar se ocupă aleatoriu, în mod civilizat și de comun acord cu ceilalți pasageri, nefiind necesar să alocăm „forțat” un număr de scaun. Nu diferențiem pasagerii în funcție de data la care achită excursia sau alte criterii asemănătoare. Primul rând de 4 scaune din spatele șoferului și ghidului se ocupă numai cu acordul ghidului organizator. Nu recomandăm participarea în excursie pasagerilor care se știu cu rău de mișcare.
 1. Ne dorim să vă ducem cu orice preț în excursie! Dacă se întâmplă să avem o cerere mai redusă, putem lua decizia de a înlocui autocarul cu un microbuz, care va respecta clasificarea care s-a comercializat în pachetul turistic.
 1. Pe durata excursiei, fiecare pasager va avea un comportament adecvat ocaziei cu care ne întâlnim, menținând o atmosferă demnă de un grup de turiști aflați în timpul liber. Orice situație conflictuală se anunță ghidului și se mediază de către ghidul organizator.
 1. Temperatura în autocar se reglează numai cu ajutorul instalației de climatizare, funcționarea acesteia fiind strict necesară. Pasagerii vor informa direct ghidul în cazul în care temperatura nu li se pare ambientală, evitând pe cât posibil a atrage atenția șoferului.
 1. O parte dintre excursii au program muzical (se difuzează la stația audio a autocarului).
 1. Când ghidul sau șoferul vă solicită atenția prin microfon, trebuie să vă înlăturați căștile proprii pentru a auzi ce se vorbește.
 1. Pentru siguranța lor, pasagerii nu au voie să se ridice de pe scaun în timp ce autocarul se află în mișcare. Ghidul ARE această permisiune și poate avansa către spatele autocarului în mers, asumându-și riscul aferent, în caz de urgență.
 1. În cazul excursiilor externe, absolut fiecare persoană, indiferent de vârstă, trebuie să dețină documente de călătorie pentru a trece frontiera. Certificatul de naștere NU este document de călătorie, ci este un simplu act de atestare a nașterii care poate completa (ocazional) setul de documente solicitate la vamă. Turistul este direct responsabil de documentele pe care le prezintă la frontieră, iar agenția de turism are rol de informare – prin ofertele turistice – asupra acestor documente.
 1. De cele mai multe ori, folosim întreaga durată a zilei pentru vizitarea obiectivelor și ne dozăm la maximum timpul și eforturile alocate pentru fiecare oprire. Pauzele pentru toaletă se fac la cel mult 2 ore de mers cu autocarul sau în caz de maximă urgență. Orarul stabilit pe parcursul excursiei se comunică la microfon înainte de coborârea la obiectiv / la pauza tehnică. Respectarea orelor de plecare este condiție obligatorie pentru efectuarea întregului program turistic.
 1. În cazul excursiilor externe, se recomandă ferm să aveți pornit serviciul de ROAMING (de voce) pe telefon! Utilizarea datelor mobile internet în roaming NU este strict necesară (dar se poate dovedi extrem de utilă, în ciuda costurilor ridicate).
 1. Cazarea „standard” se face în camere duble: twin sau matrimoniale, după cum se solicită / după cum sunt disponibile (cu excepția unor excursii la cabane montane, unde se doarme în dormitor comun). Turistul va fi informat la înscriere dacă nu este disponibil tipul de cameră pe care îl solicită și i se vor propune variante alternative.
 1.  Turistul care se înscrie singur și nu solicită regim single (sau regimul single nu este disponibil) se distribuie în cameră twin cu o persoană de același sex (uneori ținem cont chiar și de vârstă, dar și de alte aspecte favorabile). Dacă, în urma structurii înscrierilor, nu găsim partener de același sex în cameră twin, turistul NU VA FI OBLIGAT să achite regim single! Dacă turistul solicită în mod explicit un nivel diferit de confort (cameră single / triplă / apartament de familie), se discută fiecare caz în privat și se modifică prețurile în consecință.
 1. Cu câteva zile înainte de plecarea în excursie, pentru eficientizarea costurilor, este posibil să vindem în exclusivitate camere duble, caz în care oferta va include obligatoriu două locuri în aceeași cameră dublă. Pentru evitarea acestei situații, dacă nu vă avantajează, se recomandă înscrierea mai din timp.
 1. După distribuirea camerelor, orice schimbare de locuri convenită între membrii grupului se va anunța atât ghidului organizator, cât și la recepție.
 1. După formalitățile de cazare, ghidul rămâne câteva minute la recepție pentru soluționarea eventualelor neconcordanțe între cazarea solicitată și cazarea primită. Ulterior, orice problemă referitoare la camere se anunță cu prioritate la recepția hotelului (opțional, anunțați și ghidul organizator, care se va sesiza și va interveni pe lângă personalul hotelului începând cu ora micului dejun din ziua următoare).
 1. Unitatea de cazare își stabilește propriile reguli de conduită pentru oaspeții cazați. Membrii grupurilor Geoarhiva vor avea un comportament civilizat și ecologic în hoteluri, menținând curățenia și integritatea camerelor, economisind energia electrică și apa curentă.
 1. Formalitățile de check-out includ: verificarea atentă a camerei (prize, sertare, toaletă, colțuri ascunse); restituirea obligatorie a cheilor / cartelelor / telecomenzilor (dacă este cazul) la recepția hotelului; solicitarea actelor de identitate pe care le-ați lăsat la recepție. Este obligatorie încuierea camerelor și restituirea cheilor, chiar dacă ați găsit cheile în uși.
 1. În 99% dintre cazuri, cazarea se face cu mic dejun, care poate fi sub diverse formule (bufet suedez / porții fixe / meniu cu variante). La sosirea grupului, unitatea de cazare informează ghidul organizator asupra orarului și structurii micului dejun. În cazul în care avem bufet suedez, se va evita supraîncărcarea farfuriilor cu produse pe care ulterior nu le mai consumăm, evitâd risipa de alimente. Nu este civilizat să luăm „la pachet” produsele expuse la bufetul suedez (cel mult se poate lua un fruct pentru drum).
 1. Masa de prânz, în structura programelor Geoarhiva, este foarte greu de asigurat, din cauza programului încărcat al zilelor. Este bine să luați în calcul un pachețel zilnic cu mâncare și apă, iar acest lucru se anunță în ofertele turistice.
 1. Cina – atunci când este organizată prin demipensiune – se constituie din meniu fix, cu carne, anunțat cel târziu în ziua servirii. În regim de demipensiune, nu putem stabili dinainte un meniu, personalizat la nivelul grupului. Pasagerii care țin regimuri alimentare (inclusiv vegetarienii) sunt rugați să anunțe la înscrierea în excursie acest aspect, pentru a se putea vorbi mai din timp la unitatea de cazare.
 1. Orice masă organizată pentru un grup de mai multe zeci de persoane (aici ne referim la mesele achitate individual la restaurant, nu la demipensiune) va avea un meniu UNIC cu excepții pentru cei care țin regim alimentar strict, pentru eficientizarea timpului petrecut la restaurant. Sunteți rugați să nu comandați a-la-carte în aceste cazuri excepționale. Plata meniurilor se va face numai în numerar, fără a solicita „separarea” notelor de plată pentru aceia care doresc să achite cu cardul. Comportamentul nostru trebuie să exprime unitatea unui grup organizat.
 1. Obiectivele turistice din program: se pot constitui din puncte fixe (o cetate / o mănăstire / o peșteră) sau din trasee tematice (un tur ghidat al orașului / o drumeție montană). Urmărim CU SFINȚENIE respectarea structurii programelor noastre (ba chiar ajungem de multe ori să adăugăm), numai în condițiile în care grupul este în siguranță. Aspectele care determină această siguranță sunt infinite, iar decizia de a suspenda un obiectiv din program poate fi luată (cu greu) de către organizator, în numele siguranței întregului grup.
 1. Nu se recomandă despărțirea de grup fără înștiințarea directă a ghidului și fără un motiv bine întemeiat.
 1. Ghidul nu este responsabil pentru membrii care participă contractual la acțiunea turistică, dar nu se alătură grupului pentru activitățile din program (în special drumeții montane, vizite la peșteri, tururi de oraș cu ghid local, plimbări cu vaporașul, popasuri dedicate servirii mesei). Vă informăm că refuzul de a participa la acest gen de activități poate atrage după sine situația neplăcută de a mări contribuțiile (în bani) de participare pentru restul grupului, întrucât o parte dintre activități sunt contractate cu furnizorul la nivel de grup minim. Spre exemplu: stabilim o plimbare cu vaporașul pentru 30 de persoane, la prețul total de 1500 de lei – dacă 5 persoane decid să nu participe, prețul de persoană va crește de la 50 la 60 de lei!
 1. Drumețiile montane se desfășoară după norme metodologice speciale, unele dintre acestea fiind stabilite chiar prin legi scrise, altele prin legi nescrise. Echipamentul și condiția fizică necesare se specifică în fiecare ofertă, iar înainte de pornirea în traseu se face un scurt instructaj. Persoanele care nu îndeplinesc criteriile de participare la drumeții: vor fi informate verbal, de față cu întreg grupul, că își pun în pericol siguranța personală și că nu li se poate oferi asistență în caz de accidentări, împreună cu recomandarea fermă de a renunța la traseu. Nu se practică „declarațiile pe proprie răspundere”, întrucât acestea sunt lipsite de valoare juridică.
 1. Drumețiile se împart pe clase de dificultate, după cum urmează:

Clasa A: dificultate mică = drumeție cu o diferență de nivel de maximum 600 m (urcare + coborâre), indiferent de durata traseului, fără porțiuni tehnice expuse, iar parcurgerea nu necesită experiență pe munte, DAR necesită condiție fizică.

Clasa B: dificultate medie = drumeție cu o diferență de nivel de 600 – 2000 m (urcare + coborâre), fără a se depăși durata de 8 ore (mers efectiv), cu scurte porțiuni tehnice expuse, parcurgerea acestora necesitând experiență cu efortul susținut și echipamentul minim necesar.

Clasa C: dificultate mare = drumeție cu o diferență de nivel de peste 2000 m (urcare + coborâre), cu durata de peste 8 ore, cu sau fără porțiuni tehnice expuse, parcurgerea acestora necesitând o îndelungată experiență montană (pe acestea le facem mai rar).

 1. În funcție de o serie de situații neprevăzute (numai cine nu călătorește nu le cunoaște), sosirea din excursie la București poate fi decalată. Se recomandă ferm evitarea efectuării de rezervări (la spectacol / la tren / la avion etc.) în seara în care avem programată sosirea. De obicei nu întârziem mai mult de o oră, ba chiar ajungem mai devreme, dar este bine să luați în calcul orice variantă.
 1. Debarcarea în alte puncte de pe traseu, în afara celui stabilit: după ce intrăm în București, putem „lăsa” oamenii într-un singur punct intermediar, NUMAI cu acordul șoferului de autocar (care trebuie să respecte legea) și numai dacă nu se lezează interesul celorlalți pasageri de a ajunge la timp acasă.
 1. Ne place să facem fotografii și să le punem pe rețelele de socializare! Accidental sau intenționat, oricare membru al grupului din excursie poate apărea în fotografiile din mediul online, iar eventualele solicitări de a înlătura acele fotografii nu pot fi întotdeauna onorate (nici nu avem acest gen de obligație, ca organizatori). Turiștii sunt rugați să înțeleagă și să accepte faptul că mersul cu grupul reprezintă o expunere publică.
 1. Organizarea pachetelor turistice Geoarhiva se realizează cu pasiune, îmbinând latura recreativă cu cea economică și cea educativă. Traseele sunt bine documentate la teren, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru a le efectua cu un grup de turiști.
 1. Unele pachete turistice din portofoliul Geoarhiva sunt rezultatul direct al unor cercetări științifice, realizate cu sacrificii și investiții. Orice tentativă neautorizată, din partea altor organizatori, de a „prelua” și organiza în nume propriu pachete comerciale cu aceeași structură ca ale Geoarhiva și bazate pe aceeași cercetare științifică, va fi tratată ca un furt intelectual și va genera conflict de interese între părți.