Podul Mehmed Paša Sokolović

Anul 1577, 11 arce, 180 de metri, UNESCO, precum şi romanul „Podul peste Drina” din 1945 al lui Ivo Andrić – sunt reperele ce caracterizează principala atracţie a Višegradului, orăşel de vreo 11.000 de locuitori de la graniţa Bosniei cu Serbia, poziţionat în entitatea statală Republika Srpska. Bosnia a fost cucerită în secolul XV de otomani, iar islamizarea creştinilor slavi s-a petrecut în cea mai mare parte voluntar. Arhitectura otomană a fost de asemenea rapid acceptată în regiune, mai ales datorită celui mai prolific nume din domeniu – Mimar Sinan – arhitect şef şi inginer civil al sultanilor.

dscf8620

Astăzi, podul de la Višegrad este armonios completat de noile construcţii contemporane ale oraşului miniatural Andrićgrad (Kamengrad) – spaţiu dedicat de către regizorul sârb Emir Kusturica, romancierului de aceeaşi naţionalitate Ivo Andrić, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1961. „Oraşul”, poziţionat la confluenţa dintre râurile Drina şi Rzav, joacă cu succes rolul unui centru istoric al Višegradului, cu câteva scuaruri şi o stradă principală (total pietonale), delimitate de o serie de monumente de arhitectură medievală sârbă, dar şi otomană.

dsc02303

Dealul Ban Polje, care domină oraşul în partea de sud, este locul ideal de belvedere, atât asupra podului din patrimoniul UNESCO, cât şi asupra zonei de confluenţă dintre Drina şi Rzav, cel din urmă râu curgând dinspre Mokra Gora, Serbia, formând defileul prin care s-a construit şi celebra cale ferată îngustă dintre Šargan şi Višegrad.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.