Ascensiuni în Valea Cernei, 20-21-22 august 2021

Arhiva de Geografie revine pe tărâmul încărcat de sălbăticie și misticism, presărat cu chei, vârfuri ascuțite și cascade, protejat în cel mai spectaculos parc național al României – Valea Cernei. Acesta este un program de drumeții montane de dificultate medie (ziua 1, ziua 3) și mare (ziua 2), pentru care aveți nevoie de experiență pe munte, antrenament, echipament, precum și condiție fizică perfectă. Cazarea se face în condiții de cabană cu facilități extra, într-o zonă izolată față de oraș. Ziua de vineri, 20 august, este lucrătoare!

Obiectivele noastre, în ordine:

  • popasul turistic tradițional La Fântână la Matei;
  • cătunul Ineleț și pasajul La Cârlige (Scara Ineleț); drumeție de dificultate medie, 5 ore;
  • Vârful Zascol (1491 m, sub Vf. Arjana), circuit din cătunul Dobraia; drumeție de dificultate mare, cu durata de 10 ore;
  • Cheile Țăsnei – drumeție de dificultate medie, 4 ore, opțional;
  • Administrația Parcului Național Domogled – Valea Cernei.

Ne vedem VINERI, 20 august 2021, începând cu ora 06:00 și cel târziu la ora oficială a plecării, 06:15, la Piața OPEREI (Profesor Doctor Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou EROILOR, în parcarea situată pe platforma peste Dâmbovița (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). La ora 06:15 se învârte roata autocarului. Mergem întins, cu popasurile tehnice necesare, spre Munții Mehedinți, traversând Oltenia de sub munte. Șoseaua montană dintre Baia de Aramă și Băile Herculane traversează culmea Mehedinților dinspre bazinul Motrului spre cel al Cernei. Aici îl regăsim pe vechiul prieten Matei de la fântână, care ne servește cu bunătăți tradiționale de stână. În cea de-a doua parte a zilei, facem o drumeție de 5 ore, de dificultate medie, pe celebra scară a Inelețului, până în cătunul izolat în poienile de deasupra grabenului Cernei. Coborârea se face pe la Puntea lui Stoian, urmând să ajungem pe seară la locul nostru de cazare pentru următoarele 2 nopți: Pensiunea Dumbravă (condiții de cabană montană cu confort sporit). Servim cina și dăm stingerea devreme, pentru că urmează o zi mai lungă.

Sâmbătă, 21 august 2021, ne trezim la ora 07:00 pentru micul dejun și cel târziu la 08:30 suntem pe traseul montan care începe chiar de la cazare, spre Vârful Zascol (1491 m), pinten stâncos vizibil de la mari depărtări, aflat în culmea principală a Munților Cernei, imediat sub Vârful Arjana (1511 m). Timp total de parcurgere: 10 ore. Traseul urcă susținut de la pensiune până în cătunul Dobraia, are o porțiune mai dreaptă până la Poiana Lungă, apoi intră într-un segment sălbatic și stâncos, cu pasaje mai dificile (expuse), dincolo de care ieșim direct pe Vârful Zascol. Într-o zi senină, de pe culmea Zascol-Arjana, se observă lanțul carpatic din Serbia până spre Apuseni și Retezat-Parâng. Vârful Arjana nu este chiar departe de aici, însă nici cu mult mai înalt (este în afara potecii turistice). Prin urmare, continuăm circuitul cu o coborâre spre Poiana Corbului, mult mai prietenoasă decât urcarea, urmând să ajungem de unde am plecat, la bisericuța din Dobraia. Coborârea la pensiune este o formalitate, cu gândul la cină și la refacerea forțelor.

Duminică, 22 august 2022, cel târziu la ora 09:00, plecăm într-o drumeție opțională pe Cheile Țăsnei (dif. medie, 4 ore). Cheile Țăsnei reprezintă traseul de referință al Văii Cernei, presărat cu țancuri, cascade și vegetație submediteraneană, pe care orice drumeț care vine în regiune ar trebui să-l parcurgă măcar o dată. Cine a mai fost sau nu dorește participarea din alte motive, poate rămâne la pensiune la relaxare. În cea de-a doua parte a zilei, facem ultimul popas turistic din program, la Administrația Parcului Național Domogled – Valea Cernei, pe care l-am străbătut în toate aceste trei zile. Aici aflăm lucruri esențiale despre comunitățile și locurile protejate, chiar de la cei mai buni rangeri ai Parcului. Urmează lungul drum spre casă (pe direcția Severin – Craiova), sosirea la Piața Operei din București fiind programată la ora 22:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare.

Tariful de participare este de 500 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • cazarea pentru 2 nopți la Pensiunea Dumbravă, loc în cameră dublă / triplă;
  • cina în zilele de 20 și 21 august;
  • micul dejun în zilele de 21 și 22 august;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare NU include:

  • tariful de acces în Parcul Național Domogled – Valea Cernei (se achită prin SMS, 1 Euro de persoană pentru tot sejurul);
  • mesele de prânz – se vor servi din pachetul individual;
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.