Cazanele Dunării în Serbia, 18-19 septembrie 2021

Arhiva de Geografie revine după o lungă pauză în Serbia! Clisura Dunării, pe care România o împarte cu Serbia, se desfășoară de la Baziaș / Ram până la Gura Văii / Novi Sip, iar în cele două zile pline ale excursiei noastre ne propunem să vizităm segmentul Cazanelor Dunării, cel mai spectaculos, în două moduri: în prima zi cu vaporașul, a doua zi cu piciorul, pe cel mai înalt vârf din Cazanele Mici sârbești – Mali Strbac (626 m, drumeție montană), de unde se vede Chipul lui Decebal de pe partea românească de la o înălțime de 600 de metri.

Echipament strict necesar: bocanci de munte, pelerină de ploaie.

Intrarea sau revenirea din Serbia pot presupune condiții speciale legate de situația sanitară, care se pot schimba de la data la care vă înscrieți până la data excursiei. Vă rog să vă informați din surse oficiale și să luați în calcul aceste schimbări.

Ne vedem sâmbătă, 18 septembrie 2021, începând cu ora 05:45 și cel târziu la ora oficială a plecării, 06:00, la Piața OPEREI (Profesor Doctor Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou EROILOR, în parcarea situată pe platforma peste Dâmbovița (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). La ora 06:00 se învârte roata autocarului. Mergem întins, cu popasurile tehnice necesare, spre barajul și vama Porțile de Fier I, acolo unde facem formalitățile de intrare în Serbia. Cetățenii români și UE care au împlinit 18 ani trec frontiera cu Cartea de Identitate sau Pașaportul în curs de valabilitate. O dată trecuți în Serbia, mergem la Kladovo să facem schimbul valutar, apoi revenim la Tekija pentru a ne îmbarca pe vaporașul care străbate Cazanele Dunării (preț 18 Euro / persoană). Cazarea se face la vechiul hotel cu aer iugoslav Lepenski Vir din micul oraș de munte Donji Milanovac. Întrucât posibilitățile de servire a cinei sunt limitate, se va aranja să o servim chiar la hotel, contra unui echivalent a 10 Euro, în dinari sârbești (detalii mai jos).

Duminică, 19 septembrie 2021, servim micul dejun la prima oră, predăm camerele și pornim apoi cu autocarul spre baza traseului Mali Strbac, de unde ne preiau rangerii Parcului Național Djerdap. Accesul și ghidajul costă echivalentul a aproximativ 4 Euro de persoană (se achită la fața locului 500 de dinari), iar traseul este de dificultate medie, aveți nevoie de un minim de experiență pe munte și rezistență la efort susținut. În cel mult o oră și jumătate, ajungem pe micul platou de unde regăsim la picioarele noastre Dunărea cu malul românesc, dominat de Golful Mraconia și Chipul lui Decebal. Facem o meritată pauză de poze și de picnic în natură, apoi coborâm la autocar, pentru a reveni la Kladovo – de data asta, cine rămâne cu dinari, îi poate schimba la loc în lei (este singurul loc în care se poate). Urmează formalitățile vamale de intrare în România (Serbia este pe lista verde), apoi lungul drum spre casă. Sosirea la Piața Operei din București este programată la ora 22:00.

Plățile în Serbia se fac numai în Dinari Sârbești – RSD (se va face schimb valutar contra EURO sau Lei la Kladovo) – curs BNR: 1 EURO = 118 RSD.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare.

Tariful de participare este de 350 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • cazarea pentru 1 noapte la Hotel Lepenski Vir din Donji Milanovac (3 stele), loc în cameră dublă;
  • micul dejun în ziua de 19 septembrie;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare NU include:

  • tariful de croazieră (2200 dinari / persoană);
  • cina organizată din seara de 18 septembrie (1200 dinari / meniu fix);
  • tariful de acces și ghidaj pe Mali Strbac (500 dinari / persoană);
  • mesele de prânz (prima zi din pachet, a doua zi se poate și la Kladovo);
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.