Împlinim 6 ani de când organizăm excursii sub titutaturile Arhiva de Geografie și Geoarhiva. Cu această ocazie, vă propun să petrecem așa cum știm noi mai bine, evident, la drum. Avem două zile cu drumeție de dificultate mică (începători), pe colinele Podișului Cotmeana, prin locuri uitate de timp, printr-un tunel părăsit, prin sate depopulate, dar și prin pădurile care deja vor fi căpătat culorile toamnei.
Obiectivele noastre:
- Mănăstirea Bascovele, ctitorită în vremea Sfântului Constantin Brâncoveanu;
- Viaductul Topolog, din tronsonul părăsit de cale ferată Vâlcele – Bujoreni Vâlcea;
- Tunelul Gibei (2 km), din tronsonul părăsit de cale ferată Vâlcele – Bujoreni Vâlcea; drumeție 10 kilometri în zonă de podiș;
- îl vizităm pe nea Titi Gibă din satul Piatra;
- cazare la Camping Burluși;
- Râpa Stăvăroaiei, afloriment spectaculos de depozite sedimentare moi și spațiu de legendă; drumeție 10 kilometri în zonă de podiș;
- Biserica din Drăgănești, monument istoric de la 1848;
- școala părăsită Golești-Drăgănești;
- Biserica Sat Poenița, monument istoric de la 1820.
Echipament strict necesar: bocanci de munte, lanternă.
Ne vedem sâmbătă, 9 octombrie 2021, începând cu ora 07:00 și cel târziu la ora oficială a plecării, 07:15, la Piața OPEREI (Profesor Doctor Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou EROILOR, în parcarea situată pe platforma peste Dâmbovița (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). La ora 07:15 se învârte roata autocarului, mergem către un prim popas tehnic pe autostradă.
Primul obiectiv al zilei este Mănăstirea fortificată Bascovele, pe care o abordăm în premieră împreună. Situată relativ aproape de drumul național care traversează Dealul Negru, numele acesteia vine de la toponimul „Bascov”, termen local care definește un pisc împădurit cu stejari. A fost ctitorită de Vel Comisul Șerban Cantacuzino la 1695, în vremea Sfântului Constantin Brâncoveanu. Ziua continuă cu drumeția de 10 kilometri (circa 5 ore) pe terasamentul fostei căi ferate dintre Vâlcele și Bujoreni Vâlcea, care cuprinde două realizări inginerești spectaculoase – Viaductul Topolog (140 metri lungime și 50 metri înălțime) și Tunelul Gibei (2250 metri lungime), al patrulea cel mai lung din România (aici ne trebuie lanterna). De la ieșirea vestică din tunel, urcăm mica diferență de nivel spre satul Piatra, acolo unde ne întâlnim cu veșnic tânărul Titi Gibă, fost muncitor la calea ferată, care ne mai povestește despre locurile vizitate. Drumeția se finalizează la Campingul Burluși, acolo unde facem formalitățile de cazare și dăm drumul la petrecerea de 6 ani cu Arhiva de Geografie. Detalii esențiale despre cazare se regăsesc puțin mai jos.
Duminică, 10 octombrie 2021: la mulți ani, Arhiva de Geografie! Pe 10 octombrie 2015 am realizat împreună prima excursie – Pe dealurile Bucureștilor 1. Iată-ne la 6 anișori de activitate și amintiri frumoase. Servim micul dejun și plecăm direct într-o nouă drumeție, tot de 10 kilometri (5-6 ore), spre Râpa Stăvăroaiei și satele depopulate de pe limita dintre județele Argeș și Vâlcea. Cu o înălțime de peste 30 de metri, Râpa domină cătunul Tulei și este principala sursă de legende locale – aici a trăit Stăvăroaia, născută cândva în secolul XIX. Urmașii Stăvăroaiei populează și astăzi aceste locuri, de bunăvoie, în ciuda condițiilor foarte grele de acces și a lipsei apei potabile. La școala părăsită din Drăgănești vremea a stat în loc, iar elevi nu mai sunt de mulți ani. Biserica din Drăgănești, de la 1848, este de asemenea în traseul nostru, iar la Biserica din Poenița (1820) traseul zilei ia sfârșit, urmând să ne recupereze autocarul. Ajungem la Piața Operei din București la ora 20:00.
Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:
- prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
- prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva
- prin oricare alt canal de comunicare am stabilit de comun acord.
La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare.
Tariful de participare este de:
- 200 de lei / loc (pensiune), sau
- 160 lei / loc (căsuțe și rulote).
Tariful se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).
Tariful de participare include:
- transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
- cazarea pentru o noapte la Camping Burluși, cu următoarea structură: pensiune cu 5 camere duble și 2 camere triple (baie în cameră), 6 căsuțe duble (grup sanitar comun), 5 rulote duble (grup sanitar comun); locurile se ocupă în ordinea plăților și a preferințelor;
- asistența turistică și ghidajul.
Tariful de participare nu include:
- mesele de la camping (cina și micul dejun); prețurile vor fi relativ mici și meniurile fixe (se vor stabili în săptămâna plecării, inclusiv pentru vegetarieni);
- orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.
Nu există tarife suplimentare de achitat la obiective.
Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.
Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.
Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.
