Comunitățile din Podișul Babadagului, 12 martie 2022

Timp de peste 450 de ani, Dobrogea istorică s-a aflat sub cea mai longevivă stăpânire din istorie, cea otomană. Aflându-se la granița dintre două mari imperii, Dobrogea a prezentat importanță și pentru vecinii ruși de la nord. Reformele țarului Petru I a alungat practicanții ritului vechi ortodox în Dobrogea, parte a Imperiului Otoman, unde au întemeiat sate și biserici.

Arhiva de Geografie vă propune, în partea a doua a seriei dobrogene, o incursiune în comunitățile de turco-tătari și lipoveni, cu următoarele obiective:

  • Mănăstirea de rit vechi Uspenia;
  • Geamia Ali Gazi Pașa din Babadag;
  • drumeție la Mormântul Koyun Baba;
  • Cetatea medievală Enisala – Yeni Sale;
  • Capul Doloșman și Cetatea Argamum din Jurilovca.

Se învârte roata: sâmbătă, 12 martie 2022, la ora 06:30, din imediata apropiere a stațiilor de metrou DRISTOR 1 + DRISTOR 2 din București, de la adresa exactă: Bulevardul Camil Ressu nr. 6, în față la Mega Image (sens A2 Constanța). Întâlnirea la autocar se face cu circa 10 minute înainte de ora plecării.

În jurul orei 08:00 facem o pauză de înviorare la benzinărie, apoi mergem întins spre nordul Dobrogei, pătrunzând în Podișul Babadagului prin satele Slava Cercheză și Slava Rusă. De aici, drumul nostru se orientează spre sud-vest cale de circa 3 kilometri, spre inima pădurii. Curând ajungem la ascunsa Mănăstire Uspenia, biserica în stil baroc german având și rang de Catedrală – a Eparhiei de Slava, a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi. Trecem foarte aproape și de situl arheologic Ibida, în curs de valorificare turistică, dar destinația următoare este chiar centrul orașului Babadag – „Muntele Tatălui” în traducere din limba turcă, făcând referire la Sarî Saltuk Baba, derviș care a propagat Islamul în Dobrogea. Aici regăsim cea mai bine păstrată geamie medievală din România, care poartă numele generalului Ali Gaza-Pașa. Vizităm geamia respectând obiceiurile locale și pornim apoi în drumeția de dificultate mică, în lungime de 3 kilometri (1 oră), chiar spre „Muntele Tatălui”, un deal cu altitudinea de 237 de metri în vârful căruia regăsim un important loc de pelerinaj al musulmanilor din regiune – mormântul sacru al păstorului Koyun Baba, „Tatăl Oilor”. Aflăm povestea mormântului și revenim la autocar pentru a avansa spre Cetatea Enisala – Heracleea, fortificație medievală de maximă importanță în vremea stăpânirii genovezilor.

Aflată în vârful unei coline calcaroase a Podișului Babadagului, poziția inițială a cetății a fost chiar la malul Mării Negre. Bararea cu sedimente a Lagunei Razim-Sinoe a diminuat din importanța strategică a Enisalei, părăsită la scurt timp după cucerirea otomană. Tot la Marea Neagră a fost odată și Capul Doloșman, următorul nostru obiectiv. Traversăm mai întâi o nouă comunitate de lipoveni, cea de la Jurilovca, pentru a intra în Rezervația Biosferei Delta Dunării, în cadrul căreia este protejat complexul lagunar. Numele formațiunii vine de la termenul turcesc „dolaș” – „obstacol”. Grecii antici au stabilit inițial orașul Orgame, fiind redenumit Argamum de către cuceritorii romani. Și aici facem o scurtă drumeție fără grad de dificultate (circa 3 kilometri), întrucât pătrunderea cu mijloace auto nu este permisă.

Ajungem la București în jurul orei 21:00, după o zi lungă, debarcarea fiind în același punct – accesul la stațiile de metrou Dristor 1 și Dristor 2.

Echipament recomandat: bocanci pentru drumeție pe teren cu pantă mică.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare (completă, fără lacune).

Tariful de participare este de 160 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

  • masa de prânz (se servește din pachetul personal);
  • biletul de acces la Cetatea Enisala (10 lei); la celelalte obiective nu se plătește bilet;
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata integrală a contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.