Hârșova, Topalu și Mahomencea, 26 martie 2022

Cea de-a patra excursie dedicată părții românești a Peninsulei Balcanice ne readuce în Podișul Casimcei, subdiviziunea centrală a Podișului Dobrogei, pentru a vizita cele mai puțin cunoscute obiective naturale. Unica faleză stâncoasă de la Dunărea inferioară se regăsește la Hârșova, având denumirea de Canaralele Hârșovei. La Topalu admirăm reciful de vârstă neojurasică și vizităm una dintre cele mai izolate mănăstiri ortodoxe. Șisturile verzi care aflorează în Valea Mahomencea sunt cele mai vechi roci de la suprafața terestră, de vârstă precambriană, și adăpostesc numeroase exemplare de Testudo graeca ibera – țestoasa dobrogeană de uscat.

Excursia include drumeții de dificultate mică, totalizând circa 10 kilometri de mers pe jos.

Se învârte roata: sâmbătă, 26 martie 2022, la ora 06:30, din imediata apropiere a stațiilor de metrou DRISTOR 1 + DRISTOR 2 din București, de la adresa exactă: Bulevardul Camil Ressu nr. 6, în față la Mega Image (sens A2 Constanța). Întâlnirea la autocar se face cu circa 10 minute înainte de ora plecării.

În jurul orei 08:00 facem o pauză de înviorare la benzinărie, apoi trecem Dunărea pe podul Giurgeni – Vadu Oii pentru a poposi la Hârșova, pe faleza stâncoasă a Dunării. Aceasta din urmă a dat și numele antic al localității – Carsium, acordat de romani așezării din primul secol d.Hr. și slavizat mai apoi, derivând toponimul actual. Înșiși pereții de calcar jurasic au constituit fundația cetății romane, din care se mai cunosc și astăzi zidurile, mai ales când Dunărea are cote mai mici. Vom reveni la Hârșova după-amiază pentru pauza de masă. Până atunci, ne îndreptăm spre Reciful Neojurasic Topalu, reprezentat prin colinele calcaroase cu fosile. Lăsăm autocarul pe la jumătatea drumului dintre Tichilești și Topalu și plecăm per pedes spre apa Dunării, trecând pe sub abruptul recifului. De cealaltă parte a dealului, la circa 3 kilometri de la șoseaua asfaltată și în deplină izolare, s-a întemeiat Mănăstirea Topalu, loc de popas liniștitor și primitor.

Revenim la autocar pentru a continua spre „piesa de rezistență” a zilei – valea cu aspect de canion Mahomencea. Într-o drumeție de nici 5 kilometri, parcurgem la pas un veritabil muzeu geologic natural format din șisturi verzi – cele mai vechi roci de la suprafață, și loess – cele mai noi roci de suprafață, alăturate în cadrul aceluiași canion. Trebuie să călcăm cu grijă și să avem aparatele foto la îndemână, pentru că din loc în loc mai apare câte un exemplar de Testudo graeca ibera – țestoasa dobrogeană de uscat – specie întâlnită pe tot întinsul Dobrogei. Este una dintre cele două astfel de specii de la noi, cealaltă fiind Testudo hermanni din Munții Banatului. Spre finalul zilei revenim la Hârșova pentru a servi (opțional) o masă caldă sau pentru mai mult timp liber în zona centrală – faleză.

Ajungem la București în jurul orei 22:00, debarcarea fiind în același punct – accesul la stațiile de metrou Dristor 1 și Dristor 2.

Echipament recomandat: bocanci pentru drumeție pe teren cu pantă mică.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare (completă, fără lacune).

Tariful de participare este de 160 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

  • masa de prânz (se servește din pachetul personal și/sau de la restaurantul din Hârșova);
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include” (nu avem tarife la obiective).

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata integrală a contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.