Arhiva de Geografie vă propune întâia excursie în Bulgaria din anul 2022, la munte și la mare, în cadrul unui weekend lejer structurat care atinge obiective spectaculoase aflate în zona montană Stara Planina de Est, Podișul Dunării și litoralul sudic. Traseul nostru, cu înnoptare la Burgas, include atât drumeții montane de mică dificultate, cât și timp liber la malul mării, la Burgas și în orașul antic Nesebar. În premieră ne oprim la Provadia – socotit a fi cel mai vechi oraș antic din Europa.
Obiectivele noastre:
- drumeție în rezervația Sinite Kamani (Pietrele Albastre), cu punctele de interes Vârful Golyama Chatalka (Furca Mare) și Halkata („Inelul”);
- orașul Sliven – situl arheologic Tuida;
- orașul Burgas – plaja și Morska Gradina;
- Nesebar – sit urban aflat în Patrimoniul UNESCO;
- Provadia – cetatea Ovech și biserica rupestră Shashkanite (drumeție ușoară).
Se învârte roata: sâmbătă, 7 mai 2022, la ora 06:10, din Piața Eroii Revoluției, (Pieptănari) din București, deservită de stația de metrou omonimă, la ieșirea dinspre Flanco. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării. Dat fiind traficul intens care se înregistrează sâmbăta dimineața la Vama Ruse, trebuie să plecăm dis de dimineață, pentru a petrece cât mai mult timp de calitate la obiectivele zilei. Popasul la Vama Ruse include toaleta și schimbul valutar. Plățile în Bulgaria se fac numai în Leva.
În jurul orei 11:30 ne propunem să debarcăm chiar pe platoul Karandila, în inima Parcului Natural Sinite Kamani – Pietrele Albastre. Denumirea este dată de aspectul rocilor care de fapt au o culoare verzuie, însă la apus, observate dinspre Sliven, acestea capătă nuanțe de albastru. Drumeția noastră de circa 4 ore pornește din imediata apropiere a Turnului TV, cocoțat pe platoul cu altitudini de 900-1000 de metri. Prima țintă este vârful Goleama Chatalka (1054 m), un pinten stâncos de pe care se deschide o panoramă impresionantă asupra sudului Bulgariei și a Munților Stara Planina. Urmează să coborâm spre stația de jos a vechiului telescaun de la Sliven, iar din drum facem o scurtă deviere spre Halkata – „Inelul”, fenomen carstic emblematic pentru rezervația în care ne aflăm, de tip arcadă. Sosim la baza muntelui, ne refacem forțele și ne transferăm cu autocarul spre Cetatea din Sliven, care poartă numele orașului antic și medieval – Tuida. Situl arheologic a fost restaurat în dulcele stil bulgar și dat în circuitul turistic.
Sosim în centrul orașului-port Burgas în jurul orei 19:30, facem formalitățile de cazare la hotelul AQUA*** și – cu titlu de opțional – plecăm într-un mini-tur pietonal de circa 1,5 kilometri care ne scoate pe plajă, unde întâlnim și restaurante.
Duminică, 8 mai 2022, se învârte roata la ora 10:00, după micul dejun și predarea camerelor. Urmăm șoseaua care străbate litoralul bulgăresc spre nord, până la Nesebar – oraș-port turistic dezvoltat și foarte cunoscut al Mării Negre, cetate-muzeu, unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, cu denumirea inițială Mesembria. Aici facem un nou traseu pietonal printre case tradiționale și biserici, având ca repere ruina Bisericii Iisus Hristos Pantocrator, Teatrul de Vară, ruina Bisericii Sfântul Ioan Aliturghetos, opțional micile muzee de pe traseu. Desigur că ne facem timp și pentru o scurtă pauză de masă/cafea la una dintre terasele cu vedere la mare, pentru că mai apoi ne așteaptă un drum de circa 100 de kilometri până la cel de-al doilea mare obiectiv al zilei.
Provadia este un important centru industrial extractiv, cu uriașe rezerve de sare, aflat în Podișul calcaros al Dunării, împânzit cu canioane, peșteri și cascade. Aici facem o scurtă ascensiune pe platoul calcaros care separă localitățile Provadia și Dobrina, pentru a vizita fortăreața medievală Ovech – Taș Hisar. Localitatea a păstrat toponimul de origine grecească (provata = oaie), iar cetatea l-a preluat pe cel de origine bulgară (ovca = oaie), ambele amintind de tradiția păstoritului. Taș Hisar s-a numit în vremea otomanilor. De pe platoul spectaculos al cetății medievale înaintăm spre biserica rupestră Shashkanite (30 de minute), accesul realizându-se pe o punte metalică suspendată deasupra canionului (nu se recomandă celor cu frică de înălțime).
Ajungem la Piața Eroii Revoluției din București în jurul orei 22:00, în funcție de traficul de la Vama Giurgiu.
Echipament recomandat: bocanci pentru drumeție pe teren cu pantă medie.
Moneda locală = Leva, la cursul 1 Euro = 2 Leva. Moneda se poate cumpăra din București sau din Vama Ruse contra Lei sau Euro.
Accesul în Bulgaria se face pe baza Cărții de Identitate sau Pașaportului în curs de valabilitate.
Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:
- prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
- prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva
- prin oricare alt canal de comunicare am stabilit de comun acord.
La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare (completă, fără lacune).
Tariful de participare este de 360 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).
Tariful de participare include:
- transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
- cazarea cu mic dejun la hotel Aqua*** din Burgas, loc în cameră dublă;
- asistența turistică și ghidajul.
Tariful de participare nu include:
- accesul la cetățile Tuida (3 Leva) și Ovech (4 Leva);
- cina și celelalte mese în afara micului dejun;
- orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include” (nu avem alte tarife la obiective).
Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata integrală a contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.
Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.
Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Bună seara!
Aș dori să fac rezervare pentru 6 persoane, pentru excursia din 7-8 mai, Simte Kamani.
Este pentru prima dată când fac rezervare la Agenția dumneavoastră și de aceea am rugămintea să-mi spuneți care sunt pașii pentru o rezervare fermă și pentru plata avansului sau achitarea integrală a excursiei.
Vă mulțumesc și așteptăm un răspuns din partea dumneavoastră
Cu respect, Daniela Cardamisa
ApreciazăApreciază
Bună ziua, aveți mesaj pe e-mail, în privat.
ApreciazăApreciază