Prohodna și Carstul de la Vrața, 21-22 mai 2022

Arhiva de Geografie revine cu o nouă experiență prin cele mai sălbatice zone carstice ale Bulgariei, străbătute de apa râului Iskar. Programul include drumeții montane de dificultate mică și medie, care vor avea ca obiective Stâncile de la Lakatnik, Peștera Prohodna, precum și Parcul Natural Vrachanski Karst, aflat în vecinătatea orașului montan și industrial Vrața – gazda noastră pentru o noapte. Pentru parcurgerea în siguranță a traseelor de drumeție aveți nevoie de un minim de experiență pe munte, condiție fizică bună și echipament adecvat.

Obiectivele noastre:

  • Peștera Prohodna, drumeție în circuit de dificultate mică în care parcurgem atât subteranul, cât și exteriorul (tavanul) peșterii;
  • drumeție de dificultate mică pe traseul panoramic al Stâncilor de la Lakatnik;
  • drumeție de dificultate MEDIE în Vrachanski Karst pe traseul Hotel Hemus Vrața – Cascada Skaklia – Markov Kamak (620 m) – Cheile Vratsata.

Se învârte roata: sâmbătă, 21 mai 2022, la ora 06:10, din Piața Eroii Revoluției, (Pieptănari) din București, deservită de stația de metrou omonimă, la ieșirea dinspre Flanco. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării. Dat fiind traficul intens care se înregistrează sâmbăta dimineața la Vama Ruse, trebuie să plecăm dis de dimineață, pentru a petrece cât mai mult timp de calitate la obiectivele zilei. Popasul la Vama Ruse include toaleta și schimbul valutar. Plățile în Bulgaria se fac numai în Leva.

Primul popas în drumul spre Vrața este adiacent Defileului Iskarului de la Karlukovo, acolo unde întâlnim monumentala Peșteră Prohodna, supranumită și „Ochii lui Dumnezeu” datorită celor două mari orificii din tavan care imprimă unicitatea fenomenului carstic. Pe o potecă de circa 30 de minute care pornește din celălalt capăt al peșterii, ieșim la nivelul tavanului și ajungem pe un platou din care se observă spectaculos defileul Iskarului din zona satului Karlukovo. Următorul nostru popas este într-un alt defileu al râului Iskar, format de această dată la contactul cu Munții Stara Planina – cel de la Lakatnik. O potecă săpată în spectaculosul versant calcaros ne conduce în circa 45 de minute de la șosea pe marginea platoului, unde întâlnim și un monument interbelic dedicat Revoluției din Septembrie 1923.

La lăsarea serii ajungem în kilometrul zero al orașului Vrața, acolo unde ne cazăm la Hotel Hemus***, în camere duble twin.

Duminică, 22 mai 2022, servim micul dejun la prima oră posibilă și pregătim două bagaje: acela care va rămâne la recepția hotelului după predarea camerei și acela pentru drumeția care debutează chiar din fața hotelului (un rucsac mic cu apă, haine de ploaie, mâncare). Traseul nostru durează 6 ore și are dificultate medie, iar ținta este chiar vârful Markov Kamak, care se înalță semeț în fața esplanadei Hotelului Hemus și domină orașul de la cota 620 de metri. Poteca trece pe la Cascada sezonieră Skaklia, de obicei activă primăvara, care se aruncă peste o surplombă uluitoare înaltă de circa 140 de metri. De la cascadă, urcăm puțin mai abrupt către marginea platoului calcaros și întâlnim o grotă de mari dimensiuni, popas obligatoriu pentru fotografii și bun adăpost în caz că ne „cinstește” o ploaie de vară. În zona platoului peisajul se schimbă, întâlnim cai liberi și turiști care vin la picnic, dar și ciobani care își pasc oile. Urmează „asaltul” vârfului Markov Kamak, pietros (așa cum sugerează și numele), de unde privim impresionanta panoramă asupra orașului din care am pornit și asupra întregului Parc Natural Vrachanski Karst. Coborârea se face pe o potecă mai înclinată care ne scoate direct în Cheile Vratsata, cu pereți verticali de sute de metri, formate între Vrața și satul Zgorigad. De aici ne recuperează autocarul ca să pornim pe lungul drum spre casă.

Ajungem la Piața Eroii Revoluției din București în jurul orei 22:00, în funcție de traficul de la Vama Giurgiu.

Echipament strict necesar: bocanci pentru drumeție pe teren cu pantă mare.

Moneda locală = Leva, la cursul 1 Euro = 2 Leva. Moneda se poate cumpăra din București sau din Vama Ruse contra Lei sau Euro.

Accesul în Bulgaria se face pe baza Cărții de Identitate sau Pașaportului în curs de valabilitate.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare (completă, fără lacune).

Tariful de participare este de 360 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • cazarea cu mic dejun la hotel HEMUS*** din Vrața, loc în cameră dublă;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

  • cina și celelalte mese în afara micului dejun;
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include” (nu avem alte tarife la obiective).

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata integrală a contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte. Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.