Cascadele din Valea Cernei, de Rusalii, 11-13 iunie 2022

Geoarhiva promovează turismul ecologic și educativ prin organizarea de pachete turistice sustenabile pentru comunitățile care ne găzduiesc.

Weekendul prelungit ocazionat de Rusalii coincide și anul acesta cu maximul de debit al celor mai spectaculoase cascade din Parcul Național Domogled – Valea Cernei și din împrejurimi. Le admirăm împreună, în cadrul unui program de 3 zile cu drumeții montane de dificultate mică și medie, în care atingem atât cascadele, cât și alte obiective de referință, ordinea acestora fiind următoarea:

  • ziua 1 (sâmbătă 11 iunie): Scările Inelețului, Ogașul Ineleț, Cascada Drăstănic;
  • ziua 2 (duminică 12 iunie): Cascada Bedina, Cascada Fecioara Maria, Cascada Vânturătoarea;
  • ziua 3 (luni, 13 iunie): Cheile Țăsnei, Cascada Bobot, Sfinxul Bănățean.

Se învârte roata: sâmbătă, 11 iunie 2022, la ora 06:00 din Piața OPEREI din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării. Cu trei pauze tehnice (la Dedulești, Bumbești Pițic, Obârșia Cloșani), mergem întins către traseul de drumeție al primei zile, care atinge pentru început celebrele scări de acces la cătunul Ineleț dinspre firul Cernei. Deasupra pasajului, ajungem în platoul pe care s-au dezvoltat cătunele izolate din Munții Cernei și străbatem Inelețul, pentru ca mai apoi să ne orientăm spre zona joasă a Cernei, acolo unde o scurtă potecă nemarcată ne conduce la Cascada Drăstănicului, aflată la ieșirea din Cheile cu același nume.

Drumul de la Drăstănic până la cazare rămâne o simplă formalitate, urmând să dăm rucsăceii jos din spate la Pensiunea Dumbravă, la finalul a 5-6 ore de „încălzire” pentru ce urmează în zilele 2 și 3. Aici înnoptăm și în seara următoare, cina și micul dejun fiind asigurate în prețul pachetului turistic.

Duminică, 12 iunie 2022, este prima zi de Rusalii. Nu ne urcăm în autocar, pentru că obiectivele noastre se află în imediata apropiere a Pensiunii Dumbravă – este vorba despre trei dintre cele mai spectaculoase cascade din Parcul Național: Bedina, Fecioara Maria și Vânturătoarea. Prima și a treia se vor atinge în trasee scurte de drumeție, de câte 2-3 ore, cu dificultate medie, iar la Cascada Fecioara Maria ne conduce un drum auto forestier, fără grad de dificultate. Vânturătoarea este accesibilă pe o potecă relativ abruptă, iar accesul la Bedina presupune scurte pasaje de traversat prin apă, trebuie să aveți cipici de apă sau încălțăminte de schimb (exclus sandale sau șlapi). Apa nu depășește 50 de centimetri în adâncime. Programul zilei include și o pauză dedicată mesei de prânz – îl puteți servi din pachetul propriu sau tot la Pensiunea Dumbravă, contra cost suplimentar.

Luni, 13 iunie 2022, este a doua zi de Rusalii. Lungul drum spre casă este departe, pentru că avem de „muncit” și astăzi, la modul pozitiv, prima drumeție (medie) debutând de asemenea de la pensiune, spre Cheile Țăsnei – monument al naturii din Parcul Național Domogled – Valea Cernei. Admirăm aici, în afară de panoramele impresionante spre Cerna, o serie de cascade, dar și o veche moară de apă, iar la ieșirea din chei ne așteaptă o stână turistică la care găsim produse locale de vânzare. În jurul amiezii, ne luăm la revedere de la gazdele noastre și plecăm cu autocarul spre Băile Herculane, stațiune pe care o lăsăm în urmă pentru a atinge în timp util celelalte două obiective ale zile – Cascada Bobot și Sfinxul Bănățean – monument al naturii, ambele accesibile pe drumuri forestiere, plimbările fiind scurte și fără grad de dificultate. Ne așteaptă un nou drum spre București, cu popasuri tehnice în zona localităților Beharca și Pitești.

Ajungem la Piața Operei din București în jurul orei 22:00.

Echipament strict necesar: bocanci pentru drumeție pe teren cu pantă mare, cipici de apă (sau o încălțăminte de schimb, pentru Cascada Bedina), pelerină de ploaie.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Pentru această excursie se mai fac înscrieri numai în așteptare, locurile fiind ocupate integral. Vă mulțumesc pentru interesul acordat și nu ezitați să vă înscrieți în așteptare, întrucât lista de pasageri este dinamică (în special în săptămâna dinaintea plecării).

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare (completă, fără lacune).

Tariful de participare este de 600 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • cazarea cu demipensiune (cină, mic dejun) la Pensiunea Dumbravă din Valea Cernei, loc în cameră dublă;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

  • mesele de prânz (se recomandă pachet);
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include” (nu avem alte tarife la obiective).

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata integrală a contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte. Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.