Litoralul Bulgariei – turul complet, 6-10 iulie 2022

De la Vama Veche la Rezovo, Marea Neagră scaldă estul Bulgariei pe o distanță de 378 de kilometri, între granițele cu România și Turcia. Arhiva de Geografie vă propune abordarea selectivă a celor mai atractive obiective naturale și antropice de pe litoralul bulgăresc, într-o incursiune de 5 zile în care vizităm, în ordine cronologică:

  • Stâncile de la Tyulenovo (drumeție ușoară);
  • Rezervația Arheologică Yaylata (drumeție ușoară);
  • Golful Bolata (plajă și drumeție ușoară);
  • situl arheologic și geologic Capul și Cetatea Caliacra;
  • situl urban Nesebar, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO;
  • orașul-port Burgas;
  • situl urban Sozopol;
  • Castelul Ravadinovo;
  • Capul Agalina (monument al naturii);
  • cursul inferior al râului Ropotamo (plimbare cu catamaranul);
  • situl geologic și sanctuarul tracic Beglik Tash, Capul Maslen (drumeție ușoară);
  • plaja Silistar (program de recreere);
  • satul Rezovo – la granița cu Turcia, cel mai sud-estic punct al Uniunii Europene continentale;
  • Capul Galata (punct de belvedere);
  • orașul-port Varna: Morska Gradina, Portul, Termele Romane, Muzeul Naval, Catedrala ortodoxă;
  • Castelul Reginei Maria de la Balcic.

Echipament recomandat: încălțăminte pentru drumeție pe teren cu pantă mică, costum de baie, cipici de apă, pelerină de ploaie, protecție solară. Cazarea (4 nopți) se face în zona centrală a orașului Burgas, la Hotel AQUA (3 stele).

Ziua 1 (miercuri, 6 iulie): se învârte roata autocarului de la DRISTOR – adresa precisă Bulevardul Camil Ressu nr. 6, la ora 06:00. Întâlnirea la autocar se face la ora 05:50 – este foarte important să vă planificați sosirea la întâlnire cu 10 minute înaintea plecării!

Plecăm pe autostradă spre Vama Veche (cu popasuri tehnice) și trecem granița în jurul orei 10:00. Dedicăm această primă zi obiectivelor naturale aflate în Dobrogea de Sud istorică, mai precis cu falezele stâncoase de la Tiulenovo, Kamen Breag și Caliacra. Ne plimbăm printre stânci, vizităm cetatea și biserica rupestră din rezervația Yaylata, facem plajă în Golful Bolata și apoi plecăm în drumeție pe marginea falezei calcaroase până la Capul Caliacra. Spre finalul zilei facem transferul la Burgas, cu promisiunea că vom reveni în partea nordică a litoralului în ziua a cincea, la întoarcerea spre București, pentru restul obiectivelor.

Ziua 2 (joi, 7 iulie): dedicăm această zi siturilor urbane Nesebar și Sozopol, cu un popas la castelul de basm Ravadinovo, ansamblu construit începând cu anii 1990. Mesembria și Apollonia Pontica sunt denumirile antice ale orașelor Nesebar și Sozopol, fiind dintre cele mai vechi așezări bulgărești, întemeiate de coloniști greci. Ceea ce admirăm astăzi în siturile urbane sunt mărturiile Renașterii Bulgare din partea a doua a secolului XIX. Cele două centre istorice au în comun amplasamentul strategic – pe câte o peninsulă înconjurată de apele mării. Petrecem câte 4 ore în ambele orașe, în acest interval de timp fiind incluse și pauzele recreative de plajă și baie în mare, dar și scurte tururi ghidate care ating principalele obiective.

Ziua 3 (vineri, 8 iulie): abordăm monumentele naturale din partea de sud a litoralului, ceva mai puțin cunoscute / vizitate de români, încărcate cu legende, istorie și sălbăticie. Facem o plimbare spre Capul Agalina, acolo unde apele mării au dăltuit forme carstice spectaculoase, culminând cu o uriașă spintecătură în faleza stâncoasă, unde turiștii mai curajoși se aruncă în mare de pe stânci. Al doilea obiectiv al zilei este cursul inferior al râului Ropotamo, tributar direct al Mării Negre. Lunca acestui râu este împădurită și a fost declarată rezervație naturală, principala atracție fiind plimbările cu catamaranul de-a lungul a circa 4 kilometri, în timpul cărora observăm păsări, mamifere și specii submediteraneene de arbori. Din parcarea de la Ropotamo, plecăm într-o drumeție ușoară (circa 10 kilometri) spre sanctuarul tracic de la Beglik Tash, sit geologic cu megaliți vulcanici mezozoici, care pe vremea triburilor trace făceau obiectul unor ritualuri (datorită formelor bizare). De la sanctuar, facem două plimbări scurte, la Capul Beglik Tash (monument al naturii) și Capul Maslen, cu plaje sălbatice.

Ziua 4 (sâmbătă, 9 iulie): este o zi recreativă, în care vizităm extremitatea sud-estică a Uniunii Europene – mica localitate Rezovo, amplasată pe granița cu Turcia, și faleza stâncoasă din apropiere. La numai 6 kilometri de Rezovo, spre nord, se află plaja Silistar, echivalentul a ceea ce însemna Vama Veche pentru români acum circa 40 de ani, „plaja de la capătul lumii” fără amenajări turistice, la care ajungem numai pe jos, într-o scurtă drumeție de numai 600 de metri. Aici petrecem cea mai mare parte a zilei, urmând să revenim la Burgas către seară.

Ziua 5 (duminică, 10 iulie): plecăm spre București pe ruta Varna – Balcic, pentru a vizita cel mai mai mare oraș-port bulgăresc de la Marea Neagră, dar și castelul reginei. Al treilea oraș ca mărime demografică din Bulgaria, Varna atrage turiștii atât cu plaja, cât și cu centrul istoric, ambele fiind pe lista noastră de cuceriri, înainte de drumul spre casă. Nu putem încheia această experiență fără a opri și la faimosul Castel al Reginei Maria de la Balcic, ansamblu amenajat în perioada interbelică, atunci când localitatea se afla la 15 kilometri nord față de granița cu Bulgaria, aflată în acea perioadă la Ecrina (Kranevo).

Ajungem la Stația de metrou Dristor din București în jurul orei 22:45, în funcție și de traficul din Vama Negru Vodă.

Moneda locală = Leva, la cursul 1 Euro = 2 Leva. Moneda se poate cumpăra din București sau din PTF Durankulak – Vama Veche.

Accesul în Bulgaria se face pe baza Cărții de Identitate sau Pașaportului în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 1260 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
  • cazarea cu mic dejun la Hotel AQUA*** din Burgas, loc în cameră dublă;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

  • mesele de prânz, cinele (alocăm zilnic timp pentru servirea principalelor mese ale zilei, fie la restaurant, fie din pachet, la alegere);
  • biletele de intrare la obiectivele: Yaylata, Caliacra, Nesebar, Ravadinovo, Ropotamo, Balcic; acestea totalizează cu aproximație 80 Leva (40 Euro) și se achită la locații;
  • suplimentul single, dacă se solicită (este standard pentru toate pachetele Geoarhiva: 140 lei / noapte);
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Plata se face la cel târziu 7 zile după ce vă confirm disponibilitatea locurilor. Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.