Ascensiune pe Vârful Botev, 22-24 iulie 2022

Vârful Botev (2376 m) este cel mai înalt vârf din Munții Stara Planina (Balcani) – „coloana vertebrală” a Bulgariei – și ocupă locul al treilea ca altitudine pentru țara vecină, după Musala și Vihren. Este poziționat în centrul geografic al Bulgariei. La baza vârfului se formează cea mai înaltă cascadă din Peninsula Balcanică, Rayskoto Praskalo, cu înălțimea de 125 de metri, vizibilă de la mari depărtări. Cabana Ray, la care petrecem cele două nopți, se află chiar la baza cascadei și la poalele vârfului.

Acesta este un program de drumeții montane cu dificultate medie (Clasa B) – aveți nevoie de un minim de experiență pe munte, condiție fizică bună (rezistență la efort susținut) și echipament adecvat: BOCANCI, rucsac, vestimentație dedicată drumețiilor montane pe timp de vară.

Ziua de vineri 22 iulie este lucrătoare.

Condițiile de cazare sunt de cabană montană – cu dormitoare comune (repartizarea locurilor în dormitoare se face de către cabanier la sosirea grupului). Cabana dispune de grup electrogen, grup sanitar comun, apă de izvor, bufet.

Se învârte roata autocarului: vineri, 22 iulie 2022, la ora 06:00, din Piața EROII Revoluției (Pieptănari) din București, deservită de stația de metrou omonimă, la ieșirea dinspre Flanco. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării – la ora 05:50. Popasul la Vama Ruse include toaleta și schimbul valutar. Plățile în Bulgaria se fac numai în Leva.

Mergem către micul oraș de munte Kalofer, situat sub versantul sudic al Starei Planina, iar pe traseu mai facem un popas turistic – surpriză! În jurul orei 13:00, parcăm autocarul în micul cartier – sat de vacanță Panitsite, situat pe valea râului Tundja, de unde debutează drumeția noastră, a primei zile, spre Cabana Ray. Această porțiune de traseu montan durează circa 5 ore și se parcurge cu ÎNTREGUL BAGAJ în spate – atenție la cum vă dozați kilogramele, nu cărați greutăți care nu vă sunt necesare pe munte! Plecăm de la altitudinea de 700 de metri și ajungem la cota 1450 m, a Cabanei Ray. Traseul are porțiuni de pădure care alternează cu poieni largi – vom avea nevoie de o rezervă de 2 litri de apă și protecție solară, dar și echipament de ploaie, întrucât drumeția se desfășoară vara la orele după-amiezii. În jurul orei 18:30 ajungem la Cabana Ray, facem cazarea și petrecem o seară magică la baza cascadei de 125 de metri – Rayskoto Praskalo.

Sâmbătă, 23 iulie 2022, ne trezim cât mai devreme pentru a trage în piept aerul tare al dimineții, dar și pentru micul dejun, urmând să plecăm în drumeția de circa 8 ore dus-întors cu destinația finală Vârful Botev. Facem și o deviere la Rayskoto Praskalo, pentru a admira cascada din imediata ei apropiere. Aici ne trebuie câte un rucsăcel cu o sticlă de apă, un tricou de schimb, o pelerină de ploaie etc., greutatea de cărat în spate fiind minimă. Traseul nu prezintă dificultăți tehnice (depășim zona de abrupt pe o potecă dotată din loc în loc cu cabluri de asigurare). Plecăm de la 1450 m și ajungem la 2376 m. Pe platoul din jurul vârfului Botev au fost amenajate un releu de comunicații, o stație meteo și un refugiu montan – locul nostru de popas pentru o masă caldă, ceaiuri și refacerea forțelor. Având toată ziua la dispoziție, drumeția noastră se poate desfășura într-un ritm lejer, cu pauze mai lungi. Opțional, întoarcerea o putem face tot pe la baza cascadei, după bunul plac.

Duminică, 24 iulie 2022, avem de coborât spre orașul Kalofer circa 3 ore și jumătate, cu întregul bagaj, la care se adaugă o masă tradițională de prânz la restaurant și transferul cu autocarul la București (300 km, cu un popas turistic surpriză). Având aceste coordonate, ne sunt necesare circa 12 ore de când ne punem în mișcare de la cabană, intervalul propus fiind 10:00 – 22:00. Ajungem la Piața Eroii Revoluției din București în jurul orei 22:00, în funcție și de traficul din Vama Ruse.

Moneda locală = Leva, la cursul 1 Euro = 2 Leva. Moneda se poate cumpăra din București sau din Vama Ruse.

Accesul în Bulgaria se face pe baza Cărții de Identitate sau Pașaportului în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 480 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
  • cazarea pentru 2 nopți la Cabana Ray, loc în dormitor comun;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

  • masa: vineri, servim prânzul din pachetul adus de acasă și cina la Cabana Ray; sâmbătă – micul dejun la cabana Ray, prânzul la Refugiul Botev, cina la Cabana Ray; duminică – micul dejun la Cabana Ray, prânzul la Kalofer (restaurant tradițional);
  • se recomandă o sumă aproximativă de 100 Leva / persoană (în numerar) pentru servirea meselor din program;
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include” (nu avem bilete de intrare la obiective).

Plata se face la cel târziu 7 zile după ce vă confirm disponibilitatea locurilor. Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.