Circuit de 9 zile în Serbia Centrală, 3-11 septembrie 2022

Geoarhiva promovează turismul ecologic și educativ prin organizarea de pachete turistice sustenabile pentru comunitățile care ne găzduiesc.

Ați strigat Serbia! Acesta este turul nostru complet, de 9 zile, în partea centrală a Serbiei (deci fără Kosovo și Vojvodina, care vor face obiectul altor trasee). Pentru că Serbia este o țară mare, preponderent montană, știm cum este să o parcurgi dintr-un capăt în altul cu autocarul, așa că am conceput un program care alternează: o zi cu autocarul, o zi nu urcăm în autocar! Totodată, dificultatea traseelor montane rămâne cea mai mică, pentru începători, astfel încât să poată fi parcurse de cea mai mare parte dintre participanți.

Ne vedem sâmbătă, 3 septembrie 2022, începând cu ora 05:50, la Piața Operei din București, deservită de stația de metrou Eroilor. Se pleacă din parcarea mare.

Structura pe zile a programului, cu obiectivele turistice, este detaliată mai jos.

Ziua 1 – intrăm în Serbia prin punctul de frontieră Porțile de Fier I. Vizităm micul oraș dunărean Kladovo, perechea Severinului, unde schimbăm banii și servim prima pljeskavica din acest sejur. În partea a doua a zilei, facem o plimbare pe Dunăre în segmentul Cazanelor – Djerdapska Klisura, apoi ne cazăm pentru următoarele 2 nopți în orașul minier montan Majdanpek, la Hotel Golden Inn.

Ziua 2 – nu urcăm în autocar. Primul obiectiv al zilei este Peștera Rajkova – de departe cea mai spectaculoasă din Serbia, care se vizitează numai în grup organizat. În partea a doua a zilei facem o drumeție pe culmea Starica (Starița), de unde se deschide un peisaj spectaculos spre Majdanpek și exploatările miniere de cupru. Dificultatea este mică. Rămânem la Hotel Golden Inn din Majdanpek.

Ziua 3 – transfer cu autocarul de la Majdanpek la Belgrad. Astfel, coborâm înapoi la Dunăre și vizităm cetățile dunărene Ram și Smederevo, popasuri esențiale și mai puțin cunoscute pe harta Serbiei. Ne cazăm în Belgrad pentru următoarele 2 nopți, la Hotel Jugoslavija, în zona semicentrală a orașului. După-amiaza și seara le petrecem în centrul istoric și în Cetatea Kalemegdan, care este cea mai atractivă la apus și după apus.

Ziua 4 – nu urcăm în autocar. Vizităm capitala Serbiei în cadru organizat sau pe cont propriu, după bunul plac. Sunt multe muzee tematice pe care le aveți în vizor, așa că aveți mână liberă. Turul meu ghidat va include clădirile guvernametale bombardate în 1999, Catedrala Sfântul Sava și strada Kneza Mihaila. Seara cinăm pe malul Dunării. Rămânem la Hotel Jugoslavija.

Ziua 5 – transfer cu autocarul la Mokra Gora. Este o zi lungă de autocar, în care facem trei popasuri turistice: Ovčarsko-kablarska klisura, defileu spectaculos pe valea Moravei de Vest; Cetatea Užice (pronunțat Ujițe), proaspăt restaurată; drumeție ușoară la punctul de panoramă Zabučje (Crucea de la Užice), de unde admirăm întregul oraș și împrejurimile. Ne cazăm pentru următoarele 2 nopți la Mokra Gora, satul lui Emir Kusturica, chiar în fosta clădire a gării, transformată în hotel de lux!

Ziua 6 – nu urcăm în autocar. Ne îmbarcăm la prima oră în trenul de epocă turistic dintre Mokra Gora și Šargan, care traversează minunea inginerească numită Šarganska Osmica (Șarganska Osmița – Optul de la Șargan). Revenim la Mokra Gora și în cea de-a doua parte a zilei programul este liber, cu o activitate opțională: ne urcăm în taxiuri și trecem granița în Bosnia și Herțegovina, pentru a vizita orașul lui Ivo Andrić – Višegrad, aflat pe valea râului Drina. Rămânem la Mokra Gora.

Ziua 7 – transfer cu autocarul la Niš, al treilea oraș al Serbiei ca mărime demografică. Este de asemenea o zi lungă, în care trecem pe la Uvac, Studenica și Maglić. Meandrele râului Uvac pot fi admirate de la spectaculosul punct de belvedere Molitva, unde ajungem doar cu mașinile locale de teren! Următorul popas este la cea mai cunoscută mănăstire sârbească – Studenica (Studenița). Spre seară, urcăm și cucerim Cetatea Maglić, care străjuiește defileul râului Ibar. Ne cazăm pentru următoarele 2 nopți la Niš, la Hotel Ambasador.

Ziua 8 – nu urcăm în autocar. Se poate vizita orașul, iar dacă este cald, puteți petrece ziua la ștrandul orașului (e foarte convenabil ca preț). Pentru cei mai aventurieri și cu condiție fizică foarte bună, voi propune să închiriem câteva mașini de teren care să ne ducă la Bojanine Vode, punctul din care începe traseul montan spre vârful Trem din masivul Suva Planina (1810 m). Traseul are dificultate medie. Restul zilei îl putem petrece de asemenea la ștrand. Rămânem la Hotel Ambasador.

Ziua 9 – transfer cu autocarul la București. Facem două popasuri – primul la Cetatea Felix Romuljana, complex arheologic roman, reședință a împăratului Galerius (305-311), iar al doilea în cel mai important oraș al regiunii Timocului, Zaječar, acolo unde cel mai probabil vom auzi din nou limba română pe străzi. Servim prânzul la crama Hotelului Srbija Tis și plecăm întins spre București.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor (dacă înscrieți mai mulți) și adresa de facturare (completă, fără lacune). Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 2100 de lei / loc (sau 420 Euro / loc) și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Se poate achita și în Lei și în Euro, la alegere.

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • cazarea pentru 8 nopți la hotelurile menționate, cu mic dejun;
  • cina în 4 dintre cele 8 seri (celelalte 4 – cinați în oraș după bunul plac);
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

  • celelalte mese în afara micului dejun și a cinelor menționate;
  • activitățile incluse în program FĂRĂ titlu de opțional – acestea însumează echivalentul a 50 de Euro, se vor achita în dinari sârbești la fiecare obiectiv: plimbare pe Dunăre, Peștera Rajkova, Cetatea Ram, Cetatea Smederevo, trenul de la Mokra Gora, transportul la Uvac, Cetatea Felix Romuljana;
  • activitățile cu titlu de opțional (muzee Belgrad, taxi Vișegrad, mașini Trem, ștrandul Niș) = echivalentul în dinari a 50-75 de Euro suplimentar, în funcție de efectivul grupului;
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Moneda locală a Serbiei este Dinarul Sârbesc – RSD, având cursul de 117 RSD pentru 1 EUR.

Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ . Un loc în excursie se consideră rezervat numai cu respectarea datelor-limită de plată, astfel:

  • la înscriere = se achită un avans de 500 de lei (100 Euro) sau tariful integral;
  • cel târziu la data de 01 august 2022 = se achită diferența de 1600 de lei (320 Euro).

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.