Clisura Dunării în Serbia și România, 3-7 august 2022

O graniță de poveste, poate una dintre cele mai frumoase din lume, este definită de Dunăre în segmentul sârbo-român dintre Baziaș / Ram și Barajul Porțile de Fier I (Gura Văii / Novi Sip). Cazanele Dunării reprezintă numai un sector din Klisura (așa cum se numește și pe partea sârbă) și de data aceasta, ÎN PREMIERĂ, ne propunem ascensiunea pe ambele vârfuri sârbești dintr-un singur foc: Mali Strbac și Veliki Strbac!

GHID INVITAT: Florin Cristescu

Acesta este un program de drumeții montane cu dificultate mică și medie (Clasa A și Clasa B) – aveți nevoie de condiție fizică bună și un minim de experiență pe munte! Echipament strict necesar: bocanci de munte, vestimentație dedicată drumețiilor, protecție solară.

Zilele de 3-4-5 august sunt lucrătoare, zilele de 6-7 august sunt de weekend. Cazare: 2 nopți la Pensiunea Lorena din Berzasca (doar camere cu pat mare matrimonial); 2 nopți la Hotel Lepenski Vir din Donji Milanovac (acolo au și camere twin).

Obiectivele noastre, în ordine:

  • Cazanele Dunării – stânca Decebalus Rex (plimbare cu barca motorizată);
  • Cazanele Mari – culmea Ciucarul Mare – drumeție ușoară cu popasuri pe marginea abruptului;
  • Măgura vulcanică Trescovăț – drumeție de dificultate medie, punct spectaculos de belvedere asupra Clisurii;
  • Ostrovul Moldova Veche – transfer cu barca motorizată și drumeție ușoară, admirăm comunitatea de cai sălbatici;
  • Cetatea Ram;
  • Cetatea Golubac (Golubăț);
  • Vârfurile Mali și Veliki Strbac – drumeție de dificultate medie;
  • Muzeul de Arheologie Lepenski Vir;
  • orășelul Kladovo, perechea dunăreană a Municipiului Drobeta Turnu Severin; cetățile Diana și Fetislam; monumentul Tito.

Se învârte roata autocarului: MIERCURI, 3 august 2022, la ora 06:00, din Piața OPEREI din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării. O dată cu inaugurarea DX12 (centura Slatina și Balș) timpul nostru de parcurs spre Clisura Dunării se reduce semnificativ, astfel că în jurul orei 12:30 ne propunem să ajungem deja la Decebalus Rex – stânca sculptată cu mari sacrificii, aflată la limita dintre Cazanele Mici și Cazanele Mari, la Golful Mraconia. Aici avem suficient timp pentru a face o scurtă croazieră pe Dunăre, pentru a admira monumentul de la oglinda apei, eventual și una dintre peșterile Ponicova / Veterani. Următoarea activitate din program este ascensiunea (2 ore dus-întors) pe platoul Ciucarul Mare, de unde admirăm Dunărea și perechea sârbească a Cazanelor Mari – Veliki Strbac, care ne așteaptă să o cucerim în ziua de sâmbătă. Încheiem seara tot la malul Dunării, la Pensiunea Lorena, gazda noastră pentru primele două nopți. Organizăm și cină tradițională în aceste 2 seri, detaliile se oferă în privat cu 3 zile înaintea plecării.

Joi, 4 august 2022, avem o zi plină de activități fizice recreative, întrucât facem de dimineață o drumeție de circa 5-6 ore (în total) până pe Vârful Trescovăț (755 m), cel mai înalt punct al unei măguri masive vulcanice, de unde se observă spectaculos partea sârbească a Clisurii (inclusiv culmea Greben, Muzeul Lepenski Vir). Aici privim Clisura Dunării de la circa 700 de metri înălțime. Traseul nostru are dificultate medie, pentru că trebuie să urcăm această diferență de nivel. Cine nu dorește să urce până în vârf, se poate opri la numai 30 de minute de la debut, într-o poiană cu priveliști atât asupra Dunării, cât și a Trescovățului. Partea a doua a zilei o dedicăm Ostrovului Moldova Veche, rezervație naturală în care se poate admira comunitatea de cai sălbatici, accesul realizându-se numai cu barca pe Dunăre. Și aici facem o scurtă și ușoară drumeție ghidată de personalul de pe barcă, ghizi de nădejde ai locului. Admirăm cu această ocazie legendara stâncă Baba Caia, dar și cetatea sârbă Golubac, pe care o vizităm în ziua următoare. Rămânem la Pensiunea Lorena.

Vineri, 5 august 2022, ne așteaptă o zi plină, întrucât încheiem traseul pe partea românească și trecem în Serbia. Primul scurt popas pe teritoriul Serbiei este în mica localitate Biserica Albă – Bela Crkva, unde facem schimbul valutar – pentru că de acum cheltuielile noastre se achită numai în dinari sârbești. Mergem întins către podul dunărean Kovin – Smederevo (cetatea de aici este în restaurare) și poposim la fabuloasele cetăți de pe malul drept al Dunării, proaspăt restaurate, Ramska Tvrdjava (Ram) și Golubăț, aflate pe traseul nostru către hotel. Al treilea obiectiv al zilei este Muzeul de Arheologie Lepenski Vir, foarte popular în Serbia, construit peste ruinele unei așezări din mezolitic datată acum circa 8000 de ani. Muzeul este amenajat modern și facilitățile sunt numeroase. Următoarele două nopți le petrecem la Hotel Lepenski Vir – hotel de munte cu iz iugoslav amplasat pe una dintre colinele care înconjoară orășelul montan Donji Milanovac, și el dunărean. La acest hotel avem asigurată și cina (demipensiune).

Sâmbătă, 6 august 2022, luăm cu asalt partea sârbească a Cazanelor Dunării, mai precis vârfurile Mali și Veliki Strbac (Știrbățul Mic – Știrbățul Mare) – puncte spectaculoase de panoramă asupra malului românesc, protejate strict în Parcul Național Djerdap. Aici suntem ghidați de rangerii locali, întrucât accesul în rezervație fără aceștia nu este permis. Traseul de drumeție are dificultate medie și o durată de circa 8 ore, inclusiv popasurile de fotografii și picnic. Admirăm din nou Dunărea de la o cotă relativă de peste 700 de metri, într-un peisaj care ne trimite cu gândul la adâncile fiorduri ale Norvegiei sau poate la coasta Dalmației. Încheiem ziua cu o meritată baie în Dunăre la plaja orașului Donji Milanovac.

Duminică, 7 august 2022, ultima zi a circuitului nostru, este o zi lejeră, în care traversăm pentru a treia oară Cazanele Dunării cu autocarul și poposim la Kladovo și la cetățile care au reprezentat vechile vetre ale așezării – Diana și Fetislam. Aici schimbăm și dinarii care ne-au rămas, în euro sau în lei românești. În premieră, am programat și o scurtă oprire la Monumentul Tito, aflat în imediata apropiere a frontierei.

Ajungem la București în jurul orei 22:00, în funcție de trafic, punctul terminus fiind Piața Operei (metrou Eroilor).

Moneda locală = dinarul sârbesc, la cursul 1 Euro = 120 dinari. Moneda se poate schimba din localitățile Bela Crkva (la intrare) și Kladovo (la ieșire).

Accesul în Serbia se face pe baza Cărții de Identitate sau Pașaportului în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale. La intrarea în Serbia se poate solicita de asemenea dovada existenței unei asigurări de călătorie care să acopere costuri medicale, vă rog să o aveți la dispoziție în format fizic sau electronic.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 1350 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
  • cazarea pentru 4 nopți: loc în cameră dublă (doar matrimonială) la Pensiunea Lorena și loc în cameră dublă la Hotel Lepenski Vir;
  • micul dejun;
  • cina în serile 3 și 4;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

  • celelalte mese: cina în serile 1 și 2 va fi organizată separat contra cost suplimentar, în lei; mesele de prânz se vor servi în general din pachetul propriu, dedicăm popasuri tehnice în acest sens, pentru cumpărături;
  • intrările la unele obiective și plimbările cu barca – totalizează o sumă aproximativă de 200 de lei / persoană și se achită direct la obiective în numerar;
  • suplimentul single, dacă se solicită (este standard pentru toate pachetele Geoarhiva: 140 lei / noapte);
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Plata se face la cel târziu 15 zile după confirmarea înscrierii (dacă înscrierea are loc cu mai puțin de 15 zile înainte de plecarea în excursie, tariful se achită în cel mai scurt timp posibil). Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Florin Cristescu, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 4636

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.