Proiectul Geoarhiva vă propune un nou program de drumeții montane, al doilea din luna octombrie 2022, cu obiective naturale somitale din Munții Mehedinți și Munții Almăjului, emblematice pentru zona montană a Cernei și Banatului: Vârful lui Stan (1466 m), Vârful Pietrele Albe (1335 m, include Crovurile), Vârful Svinecea Mare (1225 m), Vârfurile Domogledul Mic și Domogledul Mare (1105 m), Culmea Drănic (550 m – belvedere spre Orșova și Golful Cernei). Nu vor lipsi culorile toamnei!
Echipament strict necesar: bocanci de munte, rucsac, lanternă, vestimentație adecvată drumețiilor montane.
Cazarea – 4 nopți – se face la Băile Herculane, la prietenii noștri de la Hotel Holiday Maria (piscină cu apă termală la discreție; mic dejun care ar merita un premiu internațional).
Dificultatea traseelor variază între:
- Clasa A (dificultate mică – este necesar un minim de condiție fizică);
- Clasa B (dificultate medie – este necesară experiența pe munte);
- Clasa C (dificultate mare – trasee foarte lungi și solicitante fizic).
Am conceput acest program în așa fel încât cei care nu doresc să parcurgă traseele mai lungi sau mai dificile, să poată alege o variantă mai ușoară sau să poată renunța pe parcurs, în locuri agreabile și în condiții de siguranță, astfel încât turul să fie cât mai accesibil. Mai jos aveți descrierea și încadrarea fiecărui traseu din program.
Se învârte roata autocarului: MIERCURI, 19 octombrie 2022, la ora 06:00, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării (cel târziu). Cu popasurile tehnice de rigoare, mergem întins către Baia de Aramă, de unde ne angajăm în serpentinele șoselei montane care ne urcă până în Pasul Godeanu, debarcarea zilei fiind la Fântâna lui Matei, chiar sub Vârful lui Stan. Ne așteaptă un traseu de circa 5 ore dus-întors, de dificultate medie (Clasa B), cu plecare de la cota 900 de metri și sosire la 1466 de metri. Vârful lui Stan este decanul de altitudine din Munții Mehedinți, proemiment, vizibil de la mari depărtări și calcaros, traseul fiind socotit foarte fotogenic de către cei pasionați. Debutează cu o urcare mai greoaie prin pădure, apoi urmează linia crestei, printre mici platouri calcaroase cu lapiezuri și doline. De pe vârf se observă întinsa Poiană Beletina, cel mai estic dintre „crovurile” Munților Mehedinți. Întoarcerea se face pe același drum. Urmează transferul cu autocarul la Hotel Holiday Maria din Băile Herculane, gazda noastră pentru următoarele 4 nopți.
JOI, 20 octombrie 2022, abordăm cel mai dificil traseu din program, spre Vârful Pietrele Albe (Clasa C – dificultate mare), dar care până la un anumit punct este accesibil și celor mai puțin antrenați (Clasa B – dificultate medie). Debarcăm în Valea Cernei la intrarea pe traseul Cheilor Tâmnei (Piatra Pușcată) și abordăm această urcare spectaculoasă cu pornire de la cota 350 de metri și sosire la Crovul Mare la cota 1050 de metri. Până aici, traseul durează circa 3 ore, iar la retur, încă 2 ore. Puțin mai sus se află un punct de belvedere unde cei care doresc să renunțe pot stabili „tabăra de bază” în așteptarea minigrupului care va urca până pe vârf. Urmează să străbatem partea vestică a Crovurilor, prin Crovul Medved, apoi un asalt final către cota 1335 de metri, de unde se deschid panorame spectaculoase înspre Carpații românești și sârbești, dar și spre apa Dunării. În total, drumeția noastră durează circa 9 ore dus-întors, iar pentru cei care se opresc la Crovul Mare doar 5 ore dus-întors. La coborârea pe Cheile Tâmnei avem nevoie de lanternă bună, individual, pentru că se coboară pe întuneric (după ora 18:00).
VINERI, 21 octombrie 2022, ne mutăm în Munții Almăjului, de cealaltă parte a Culoarului Timiș-Cerna, pentru a face o scurtă drumeție, în premieră cu un grup din București, pe Vârful Svinecea Mare, de asemenea important punct de belvedere și cel mai înalt din subdiviziunea lui montană. Traseul de astăzi este de Clasa A – dificultate mică. Pentru că este ceva mai izolat față de localitățile din împrejurimi, alegem ca din localitatea Eftimie Murgu – unde sunt morile de apă de la Rudăria – să pornim cu un tractor cu remorcă pe un drum forestier care măsoară peste 25 de kilometri până la poiana de sub vârf, aflată la cota 900 de metri, de unde urcăm pe picioare până la peste 1200 de metri. Este cel mai ușor traseu din program. Desigur că vizităm și morile de apă.
SÂMBĂTĂ, 22 octombrie 2022, nu ne urcăm deloc în autocar, ci plecăm direct din hotel pe traseu, spre Crucea Albă și Domogledul Mare, pe un traseu de Clasa B, cu durata de 6-7 ore, care se parcurge în circuit (urcare pe Cărarea Pisicii și coborâre prin Cheile Feregari). Până la Crucea Albă, traseul este de Clasa A (începători) și din acest punct oricine dorește se poate întoarce fără ghidaj, în siguranță, în stațiunea Băile Herculane pentru a petrece timp liber. Cei care alegem să continuăm vom ajunge de la cota 250 de metri (la șosea) până la peste 1100 de metri, pe culmea înaltă formată de vârfurile Domogledul Mic și Mare. De aici se văd cel mai bine Cazanele Dunării și Dunărea, dar și înălțimile cu etaj glaciar din Țarcu, Godeanu și Retezat.
DUMINICĂ, 23 octombrie 2022, înainte de lungul drum spre casă, avem o ultimă aventură, de dificultate mică (Clasa A), spre Culmea Drănic (550 m) aflată deasupra Golfului Cernei, de unde se deschide o panoramă impresionantă spre Orșova și malul sârbesc. Este o urcare scurtă, de maximum 60 de minute, accesibilă tuturor categoriilor de turiști care au un minim de condiție fizică pentru drumeție montană. Ajungem la Piața Operei din București în jurul orei 22:30.
Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:
- prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
- prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva
- prin oricare alt canal de comunicare am stabilit de comun acord.
La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.
Tariful de participare este de 1150 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.
Tariful de participare include:
- transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
- cazarea cu mic dejun pentru 4 nopți, loc în cameră dublă la Hotel Holiday Maria;
- asistența turistică și ghidajul.
Tariful de participare nu include:
- celelalte mese: cina se servește pe cont propriu (hotelul are un restaurant foarte bun, iar în oraș mai sunt restaurante); mesele de prânz nu sunt prevăzute, trebuie să aveți mâncare la pachet;
- suplimentul single, dacă se solicită: 100 de lei / noapte;
- tariful de acces în PNDVC (5 lei / persoană, se achită la teren);
- tariful tractorului spre Svinecea Mare (se va anunța în săptămâna plecării);
- orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.
Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.
Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063
