Proiectul Geoarhiva încheie șirul excursiilor în Serbia pe anul 2022 cu o destinație mult-așteptată de-a lungul activității noastre, gata în sfârșit să ne primească cu brațele deschise: Novi Sad, oraș aflat la malul Dunării, al doilea oraș ca mărime demografică din Serbia și capitala provinciei autonome Vojvodina! Avem drum lung până la Novi Sad și înapoi, ocazie cu care vizităm alte 5 mari orașe ale Câmpiei Panonice și ale Banatului istoric. Ca o premieră în programele Geoarhiva, ajungem și în Ungaria!
Obiectivele noastre, în ordine:
- Timișoara – tur ghidat în centrul istoric, cu ghid local, timp liber (cazare 1 noapte);
- Zrenjanin – plimbare în centrul orașului;
- Novi Sad – tur ghidat în centru, Cetatea Petrovaradin, timp liber (cazare 2 nopți);
- Subotica (Subatița) – plimbare în centrul orașului;
- Szeged (Ungaria) – plimbare în zona centrală și timp liber (cazare 1 noapte);
- Arad – plimbare în centrul orașului.
Zilele 9-10-11 noiembrie sunt lucrătoare, iar zilele 12-13 noiembrie sunt de weekend.
Se învârte roata autocarului: MIERCURI, 9 noiembrie 2022, la ora 06:10, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării (cel târziu). Cu popasurile tehnice de rigoare, mergem întins către Timișoara, unde urmează să ajungem în jurul după-amiezii. După formalitățile de cazare, programul zilei continuă cu turul ghidat prin zona centrală, pe care îl realizăm cu ghid local. Hotelul la care stăm se află de asemenea în centru.
JOI, 10 noiembrie 2022, predăm camerele și plecăm spre Serbia, dar rămânem pe malurile Râului Bega, pentru că obiectivul principal al zilei este orașul bănățean Zrenjanin, cunoscut și sub numele Becicherecul Mare. Zrenjanin este al treilea oraș ca mărime demografică din Banatul Sârbesc (după Subotica și Novi Sad) și are rolul de reședință a districtului Banatul Central. Orașul a purtat mai multe nume, cel actual amintind de partizanul Žarko Zrenjanin Uča. Facem o plimbare în zona centrală, axată pe malurile Begăi, apoi mergem mai departe spre Novi Sad, unde facem formalitățile de cazare și apoi o primă incursiune (serală) prin centrul marelui oraș-port de la malul Dunării. Aici rămânem pentru următoarele două nopți.
VINERI, 11 noiembrie 2022, în prima parte a zilei facem turul oficial ghidat, atât în zona centrală din stânga Dunării, cât și în Fortăreața vecină Petrovaradin, în cadrul căruia vizităm parțial și Catacombele de sub cetate. Novi Sad, al doilea cel mai mare oraș din Serbia, poartă în anul 2022 titlul de Capitală Europeană a Culturii, printr-o amânare care datează din anul 2020. Același titlu îl va purta Timișoara în anul 2023. Ziua a treia a circuitului nostru este 100% pietonală, fără transferuri cu autocarul.
SÂMBĂTĂ, 12 noiembrie 2022, predăm camerele și plecăm spre Ungaria, dar pe traseu facem popasul obligatoriu la Subotica (Subatița) – reședința districtului Bačka de Nord, important nod de transporturi și poate cel mai frumos decorat sit urban din Banatul istoric, predominând stilul Art Nouveau. Facem o plimbare în zona centrală și ne pregătim apoi să părăsim Serbia cu destinația Ungaria, urmând să petrecem ultima noapte a circuitului în marginea Banatului – la Szeged (Seghedin), oraș amplasat la confluența dintre Mureș și Tisa. Al patrulea cel mai mare oraș maghiar, Szeged impresionează atât prin arhitectura din zona centrală (reper: Catedrala Romano-Catolică), cât și prin specificul balnear, având rol de stațiune turistică. Ca studiu de caz, mergem să vizităm și gara din oraș, sursă de inspirație pentru cea de la Arad, cele două clădiri maiestuoase fiind aproape identice.
DUMINICĂ, 13 noiembrie 2022, lungul drum spre casă trece pe la Arad – oraș aflat de asemenea la „periferia” Banatului Istoric, pe Valea Mureșului, la limită cu Crișana. Aici facem o plimbare de la gara amintită spre centru, având ca repere frumoasele clădiri de pe Bulevardul Revoluției, dar și zona verde adiacentă râului Mureș. Facem și o pauză dedicată prânzului, apoi plecăm întins către Piața Operei din București, sosirea fiind planificată la ora 23:00.
Monezi locale (vom face popasuri dedicate schimbului valutar):
- Dinarul sârbesc (RSD), la cursul 1 Euro = 117 dinari / 10 lei = 240 dinari;
- Forintul Maghiar (HUF), la cursul 1 Euro = 406 forinți / 10 lei = 831 forinți.
Accesul atât în Serbia, cât și în Ungaria, se face pe baza Cărții de Identitate sau Pașaportului în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale și stricte. La intrarea în Serbia se poate solicita de asemenea dovada existenței unei asigurări de călătorie care să acopere costuri medicale, vă rog să o aveți la dispoziție în format fizic sau electronic. În Ungaria nu este permisă intrarea cu țigări sau alcool dinspre Serbia.
Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:
- prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
- prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva
- prin oricare alt canal de comunicare am stabilit de comun acord.
La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.
Tariful de participare este de 1450 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.
Tariful de participare include:
- transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
- cazarea cu mic dejun pentru 4 nopți, loc în cameră dublă la hoteluri de 3 stele în Timișoara (1 noapte), Novi Sad (2 nopți), Szeged (1 noapte);
- asistența turistică și ghidajul.
Tariful de participare nu include:
- celelalte mese în afara micului dejun;
- suplimentul single, dacă se solicită: 100 de lei / noapte;
- tarifele de tururi ghidate în Timișoara și Novi Sad, precum și cele de acces la eventuale obiective locale din orașele pe care le vizităm;
- orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.
Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.
Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063
