În introducerea programului, mergem de asemenea la Potlogi (jud. Dâmbovița) și Clejani (jud. Giurgiu).
Proiectul Arhiva de Geografie vă propune o nouă incursiune pe meleagurile lui Marin Preda, dar și în împrejurimi, în cadrul unei experiențe diferite față de ceea ce am vizitat până acum în Teleorman. Ne axăm pe obiective care se află total în afara hărților turistice și facem doar o scurtă drumeție (plimbare la câmpie) accesibilă oricărui călător cu un minim de condiție fizică. Vizităm ruine de biserici și curți domnești, dar și biserici deosebite prin oamenii care le întrețin. Vizităm școala lui Marin Preda, transformată în Muzeu Memorial, dar și casa scriitorului. Spre final, poposim la prietenii noștri de la Orbeasca de Sus, pentru a servi o masă tradițională câmpenească.
Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 5 noiembrie 2022, la ora 08:00, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 20 minute înaintea plecării, la ora 07:40 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră).
Obiectivele noastre, în ordine:
- Ansamblul Palatului Brâncovenesc din Potlogi (bilet de intrare cu tarif modic);
- Biserica sârbească din Clejani, ctitorie a maiorului Mihailo „Mișa” Anastasievici;
- Parohia satului Lada, exemplu edificator al zicalei „omul sfințește locul”, în cazul Ladei fiind vorba despre Părintele Florin Danu; aici veți putea cumpăra produse culinare mănăstirești;
- ruinele Mănăstirii Baldovinești de la marginea satului omonim (drumeție – plimbare);
- Muzeul Memorial Marin Preda de la Siliștea-Gumești și casa scriitorului (tarif de intrare cu titlu de donație – se va calcula în funcție de efectivul grupului);
- ruinele Curții fortificate a Bălăcenilor de la Tătărăștii de Sus (actualmente Mănăstirea Tătărăști);
- masă câmpenească la Orbeasca de Sus; meniul se va anunța cu 3 zile înaintea plecării, prin mesaje direcționate celor de pe lista de participare (se achită prin donații către familia care o pregătește, nu există un preț fix).
Ajungem la Piața Operei din București în jurul orei 21:00.
Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:
- prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
- prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva
- prin oricare alt canal de comunicare am stabilit de comun acord.
La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.
Tariful de participare este de 200 de lei / loc și se achită prin transfer bancar.
Tariful de participare include:
- transportul cu autocarul / microbuzul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
- asistența turistică și ghidajul.
Tariful de participare nu include:
- biletele de intrare / donațiile specificate în textul de mai sus;
- orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.
Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.
Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063
