Câmpina, petrolul și bucureștenii, 2 martie 2024

Cândva o putere mondială în prelucrarea petrolului, cu activitatea începută în anul 1895, la Câmpina au rămas astăzi doar poveștile de odinioară, o rafinărie istorică în pericol de demolare, castelul Iuliei Hașdeu și un prietenos centru de informare și promovare a turismului. Le abordăm în prima sâmbătă a lunii martie, alături de alte obiective-surpriză, într-o drumeție urbană și periurbană în lungime de 11 kilometri. Nu trebuie să vă înscrieți la acest traseu (este grup deschis), însă tariful de participare este de 50 de lei/persoană și se achită numai la finalul excursiei, în numerar sau prin transfer bancar. Se oferă gratuitate pentru copiii care nu au împlinit 12 ani.

Ne vedem sâmbătă, 2 martie 2024, în trenul R-11029 operat de Regio Călători cu plecare din stația București Nord la ora 08:16 și sosire la stația Câmpina la ora 10:04. Biletele se pot lua online (recomandat) sau de la casa de bilete a Regio Călători din Gara de Nord. Trebuie să vă cumpărați biletele individual. Recomandarea mea este să vă procurați cu anticipație doar biletul pentru dus, pentru ca la întoarcere să aveți o plajă mai largă de opțiuni.

De la Gara Câmpina pornim în traseul nostru pietonal care atinge obiectivele (plus altele surpriză):

  • podul feroviar peste Prahova și calea ferată Câmpina – Câmpinița – Telega;
  • Castelul Iulia Hașdeu;
  • zona industrială cu profil petrochimic din jurul rafinăriei Steaua Română;
  • fosta gară Telega și podul feroviar monumental peste râul Doftana;
  • intrarea în fosta închisoare Doftana (scurtă evocare a istoricului);
  • Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (prelegerea ghidului local);
  • opțional, pauză de restaurant în zona centrală a Câmpinei.

Pe traseu se recomandă purtarea bocancilor (nu vom merge doar pe asfalt). Masa la restaurant se poate lua după ora 16:00, prin urmare este bine să aveți mâncare și apă la pachet pentru durata zilei.

Întoarcerea se face cu trenul R-11038 al Regio Călători (biletele se cumpără din tren sau online) cu plecare din Câmpina la ora 19:15 și sosire la București Nord la 20:42. Puteți alege și alte trenuri, recomandarea mea fiind să nu vă luați bilete dus-întors pentru a avea o plajă mai mare de opțiuni (trenurile spre București sunt numeroase și în general libere, fiind sâmbătă seara).

Inițiator și ghid național de turism: Andrei Ionel Bergheș

geoarhiva@gmail.com

(Facebook: Andrei Ionel; Grup Geoarhiva Turism)

(Instagram: andrei.ionel.geografie)

(Site oficial: geoarhiva.com)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.