Drumeție în Shumensko Plato, 4 martie 2023

Platoul Shumen este o înălțime calcaroasă din Podișul Ludogorsko, străjuită de marele oraș Shumen și de satele medievale Osmar, Troitsa și Han Krum. Dacă zona somitală are caracter de platou, versanții acestuia sunt abrupți și stâncoși, pătrunși de numeroase grote, transformate de-a lungul secolelor în chilii, lăcașuri de cult rupestre, ascunzișuri din calea invadatorilor și puncte strategice militare. Pe data de 4 martie, în cadrul unei drumeții de dificultate mică (Clasa A), vizităm o parte dintre aceste grote legendare:

 • Hankrumovski Skalni Manastir;
 • Skalna Crkva Kiliata;
 • Skalen Manastir Momina Skala;
 • Osmarski Skalni Manastiri;
 • fenomenul carstic Okoto.

Echipament strict necesar: bocanci, lanternă bună, vestimentație dedicată efortului fizic în aer liber, mâncare și apă pentru întreaga zi (programul nostru nu permite oprirea la un restaurant). Accesul în peșteri se face pe schele / scări metalice, ajutați de cabluri de asigurare, și nu se recomandă persoanelor cu frică de înălțime.

Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 4 martie 2023, la ora 06:10, din Piața EROII REVOLUȚIEI (Pieptănari) din București, deservită de stația de metrou Eroii Revoluției. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării, la ora 06:00 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră). Ne vedem pe partea cu magazinul Flanco.

La punctul de trecere a frontierei de la Ruse facem, în ordine: pauza de toaletă, controlul Cărților de Identitate (vamal) și schimbul valutar – moneda locală este Leva – 1 BGN = circa 2,7 lei. Lângă casele de schimb se află și un magazin alimentar. Vom regăsi magazin și la Osmar, punctul final al drumeției.

Drumeția nu prezintă diferențe semnificative de nivel, dar în funcție de numărul de persoane din grup se poate extinde pe o durată de la 6 la 8 ore, inclusiv pauzele pentru vizitarea obiectivelor. Pe traseu nu întâlnim cabane sau alte structuri.

Sosirea înapoi la Piața Eroii Revoluției din București este planificată pentru ora 23:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

 • prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com 
 • prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva 
 • prin oricare alt canal electronic de comunicare stabilit de comun acord (nu se pot realiza înscrieri prin apel telefonic sau sms).

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 200 de lei / persoană și se achită prin transfer bancar. La detaliile transferului se va trece numele excursiei.

Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

 • tariful de acces în Parcul Natural Shumensko Plato (sumă modică, se achită la teren);
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Este util să citiți și: https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/ 

Agenția de Turism GEOARHIVA este organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online, Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.