Cazanele, Mali Strbac și Stol, de 1 Mai

După o pauză care a durat nu mai puțin de 5 ani, iată-ne repetând experiența din anul 2018 pe Muntele Stol din Carpații Serbiei (foarte vizibil și din România), „la pachet” cu fabulosul vârf Știrbățul Mic aferent Cazanelor Dunării de pe partea sârbească. Acesta este un program de drumeții montane de dificultate mică (începători, Clasa A, este necesară o bună condiție fizică, nu este necesară experiența pe munte).

Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 29 aprilie 2023, la ora 06:10, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării, la ora 06:00 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră).

Mergem întins către barajul Porțile de Fier 1, acolo unde ne așteaptă controlul vamal – se poate trece în Serbia atât cu buletinul, cât și cu pașaportul. Ulterior controlului vamal, facem o scurtă deviere până în orășelul dunărean Kladovo, pentru a face schimb valutar / pentru a scoate de la bancomat moneda locală = Dinarul Sârbesc (RSD). Curs valutar: 1 EUR = 117 RSD. Avem nevoie de dinari pentru: cursa cu barca / vaporașul pe Dunăre, tariful de acces în Parcul Național Djerdap, alte cheltuieli personale (sumele exacte vi le comunic în privat). Facem plimbarea pe Dunăre în segmentul Cazanelor și ne cazăm pentru două nopți, cu demipensiune, la un hotel aflat în zona Clisurii, în partea sârbească.

Duminică, 30 aprilie 2023, facem ascensiunea pe Muntele Stol (1156 metri), emblemă a Carpaților din Serbia și promontoriu impresionant care se ridică deasupra depresiunii carstice formată de această culme și de spinarea calcaroasă Veliki Krš. Drumeția noastră durează circa 4-5 ore și are dificultate redusă, dar condiția fizică este necesară. Pe traseu, întâlnim Cabana Montană Stol, unde ne refacem parțial forțele. Dacă timpul permite, în cea de-a doua parte a zilei mai vizităm un obiectiv-surpriză.

Luni, 1 Mai 2023, facem ascensiunea pe Mali Strbac (626 metri), vârf calcaros suspendat deasupra Dunării, chiar în dreptul chipului lui Decebal de pe partea românească. Drumeția are de asemenea o dificultate mică și nu durează mai mult de 4 ore, iar peisajele sunt spectaculoase, malul sârbesc al Cazanelor fiind mai înalt cu 300-400 de metri decât cel românesc. Revenim la Kladovo pentru o pauză de masă pe strada pietonală, apoi intrăm în România și ne îndreptăm spre București, sosirea la Piața Operei fiind planificată pentru ora 22:00.

Echipament strict necesar: bocanci de drumeție montană.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

  • prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com 
  • prin expedierea unui mesaj privat spre contul Geoarhiva Turism: https://www.facebook.com/geoarhiva 
  • prin oricare alt canal electronic de comunicare stabilit de comun acord (nu se pot realiza înscrieri prin apel telefonic sau sms).

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 700 de lei / persoană și se achită prin transfer bancar. La detaliile transferului se va trece numele excursiei.

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
  • cazarea pentru 2 nopți cu demipensiune, loc în cameră dublă; pentru un anume regim alimentar (cum ar fi cel vegetarian) trebuie să comunicăm din timp;
  • asistența turistică.

Tariful de participare nu include:

  • celelalte mese în afara cinei și micului dejun;
  • suplimentul single (locuri limitate) este în valoare de 300 de lei;
  • cursa cu vaporașul / barca rapidă pe Dunăre (echivalentul a circa 15 euro, se va anunța în timp util suma exactă);
  • ghidajul local și accesul în Parcul Național Djerdap (circa 800 de dinari de persoană / echivalentul a 33 de lei).

Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Este util să citiți și: https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/ 

Agenția de Turism GEOARHIVA este organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online, Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.