Tradiții de Sumedru la Stăvăroaia, 21-22 octombrie 2023

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este precedată de secole, în județul Argeș și în împrejurimi, de o serie de tradiții între care amintim „Focul de Sumedru”, o manifestare asemănată de străini cu Halloween. Plasăm aceste tradiții în cadrul fenomenului de depopulare a satelor românești mai izolate, până la care nu se mai construiesc drumuri de acces. Râpa Stăvăroaiei străjuiește un astfel de sat desprins din povești, un sat al nimănui cocoțat în culmile Podișului Getic la limita dintre județele Vâlcea și Argeș. Însăși povestitoarea Stăvăroaiei, protagonistă în cartea Arhiva de Geografie – Volumul 2, ne așteaptă în vizită cu povești și bunătăți locale.

Acesta este un program de drumeții în zonă de podiș, Clasa A (dificultate mică, este necesar un minim de condiție fizică). Echipament strict necesar: bocanci, lanternă bună (detalii mai jos).

Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 21 octombrie 2023, la ora 08:10, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării, la ora 08:00 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră).

Dedicăm ziua de sâmbătă tradițiilor Stăvăroaiei. Mergem direct către locul nostru de cazare – cabana și campusul de căsuțe și rulote de la Burluși – facem formalitățile și plecăm în prima drumeție a zilei (2 ore) spre Râpa Stăvăroaiei, cu acces pe la Biserica Poienița. Ajungem într-o zonă uitată de timp, unde tradițiile seculare sunt la ele acasă și viața are cu totul alte coordonate decât cele pe care le știm. Servim masa de prânz în natură, pregătită de gazdele noastre. Ajungem numai bine sub Râpă la ora la care se face Focul de Sumedru. Stăvăroaia ne așteaptă cu cămara deschisă și cu multe povești. Seara târziu, după ce stingem focul, pornim cu lanternele în partea a doua a drumeției noastre, de încă 2 ore, prin Pădurea Făureasa – traseu care ne conduce direct în campus.

Ziua de duminică începe cu un mic dejun consistent. Continuăm studierea la pas a istoriei locale a Podișului Getic, un spațiu care s-a dovedit imposibil de străpuns de calea ferată care trebuia să facă legătura directă între Pitești și Râmnicu Vâlcea, scurtând cu mai mult de 100 de kilometri parcursul actual pe drumul de fier dintre București și Sibiu. Mergem pe Viaductul Topolog și prin Tunelul Gibei, într-o drumeție de circa 10 kilometri (3 ore) pe terasamentul fostei căi ferate, afectat de alunecările de teren și ulterior abandonat. Tunelul are 2 kilometri și se parcurge numai cu o lanternă bună (pe care deja am mai folosit-o cu o seară înainte). Drumul este de asemenea cu surprize locale (nu le putem spune aici pe toate, trebuie să veniți sau să întrebați generațiile mai vechi de călători).

Sosirea la Piața Operei din București este planificată pentru ora 18:00, duminică 22 octombrie 2023.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

  • prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com 
  • prin expedierea unui mesaj privat spre contul Geoarhiva Turism: https://www.facebook.com/geoarhiva 
  • prin oricare alt canal electronic de comunicare stabilit de comun acord (nu se pot realiza înscrieri prin apel telefonic sau sms).

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de două categorii:

  • cazare la pensiune = 460 de lei/persoană, include: transport cu autocarul clasificat, loc de cazare în cameră dublă, masa de prânz din prima zi, micul dejun, asistența turistică și ghidajul;
  • cazare la rulote sau căsuțe = 400 de lei/persoană, include: transport cu autocarul clasificat, loc de cazare în rulotă/căsuță de 2 persoane, masa de prânz din prima zi, micul dejun, asistența turistică și ghidajul.

Se achită prin transfer bancar. La detaliile transferului se va trece numele excursiei.

Tariful de participare nu include:

  • orice altă cheltuială de pe traseu (produse locale).

Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Este util să citiți și: https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/ 

Agenția de Turism GEOARHIVA este organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online, Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.