Cerna, Domogled și Herculane, 27-29 octombrie 2023

Valea Cernei este pasiunea noastră și s-a confirmat în anii de drumeție pe care i-am dedicat acestei zone. Geoarhiva revine pe Cerna cu un program de toamnă în care descoperim trasee marcate și nemarcate, obiective știute și neștiute, fabuloase băi termale la care avem acces indiferent de zi sau de oră, cu apa provenită din măruntaiele Pământului, de când râul Cerna se forma în urma despărțirii a două microplăci tectonice.

Acesta este un program de drumeții montane cu dificultate mică și medie (Clasa A, B), participarea se va face numai cu o experiență montană anterioară, condiție fizică bună pentru efort susținut pe trasee montane și echipament corespunzător: bocanci cu susținere la gleznă și vestimentație sport. În plus, aveți nevoie de: lanternă bună (ziua 2), cipici de apă (ziua 1).

Se învârte roata autocarului: VINERI, 27 octombrie 2023, la ora 06:10, din Piața Operei din București (Piața Profesor Doctor Victor Babeș), deservită de stația de metrou EROILOR. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării, la ora 06:00 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră).

Traversăm Oltenia de sub munte (cu popasuri tehnice) și mergem țintă la prietenul nostru din Pasul Arșașca – pe șoseaua montană dintre Baia de Aramă și Herculane – pe care-l onorăm cu o scurtă vizită: luăm apă bună de la izvor, mâncăm de prânz produse tradiționale de stână și ne aranjăm forțele pentru drumeția zilei (Clasa A). Urmează să coborâm la firul Văii Cernei pentru a porni la pas pe afluentul Bedina, care formează chei spectaculoase, accesibile cel mai comod cu cipici de apă (vom intra în apa râului până la genunchi). Facem o drumeție în inima Parcului Național Domogled-Valea Cernei, de circa 3 ore, urmată de transferul la Hotelul Holiday Maria din Băile Herculane, gazda noastră pentru 2 nopți. Seara se încheie cu o baie binemeritată în piscina cu apă termală!

Ziua de sâmbătă, 28 octombrie, o dedicăm drumeției pe muntele care se înalță în fața hotelului nostru – Domogledul – pe care-l cucerim într-un circuit pedestru de 6-7 ore care atinge atât vârfurile Domogledul Mic și Domogledul Mare (1105 m, cu plecare de la 250 m), cât și alte obiective aflate în afara traseelor turistice – surpriză! Pentru această drumeție aveți nevoie de lanternă bună! În această zi nu ne urcăm în autocar, pentru că înălțimile calcaroase ale Domogledului ne invită să le cucerim chiar din fața hotelului. Cine nu dorește parcurgerea traseului montan, poate petrece timp liber (fără ghidaj) în stațiunea Băile Herculane. Seara se încheie cu o baie binemeritată în piscina cu apă termală!

Duminică, 29 octombrie, mai adăugăm o oră la programul de dimineață pentru încă o baie în izvoarele termale, ne luăm la revedere de la gazde și plecăm spre o nouă cucerire montană, tot pe creasta principală a Munților Mehedinți: Culmea Drănic (549 m) de unde ni se deschide o panoramă excepțională asupra Orșovei și Golfului Cernei. Aceasta este o drumeție mai ușoară, de circa 3 ore, accesibilă de asemenea începătorilor. Urmează lungul drum spre casă, presărat cu muzică și voie bună, sosirea la Piața Operei din București fiind planificată pentru ora 22:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

  • prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com 
  • prin expedierea unui mesaj privat spre contul Andrei Ionel: https://www.facebook.com/andrei.ionel.86
  • prin oricare alt canal electronic de comunicare stabilit de comun acord (nu se pot realiza înscrieri prin apel telefonic sau sms).

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 810 lei/persoană și se achită prin transfer bancar. La detaliile transferului se va trece numele excursiei. Pentru înscriere se poate achita un avans de 300 de lei și o diferență de 510 lei.

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
  • cazare cu mic dejun, loc în cameră dublă, la Complexul Holiday Maria din Băile Herculane (hotelul și pensiunea);
  • accesul nelimitat la bazinele cu apă termală ale hotelului;
  • asistența turistică și ghidajul pe traseele montane.

Tariful de participare nu include:

  • tariful de acces în Parcul Național Domogled-Valea Cernei (10 lei);
  • orice altă cheltuială de pe traseu (produse locale, celelalte mese).

Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Este util să citiți și: https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/ 

Agenția de Turism GEOARHIVA este organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online, Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.