Markov Kamăk, Vratsa și Kameno Pole, 11-12 noiembrie 2023

Geoarhiva revine în împărăția de calcar a Balcanilor de Vest, pe trasee montane mai noi și mai vechi, surprizele Bulgariei părând a fi nesfârșite. În premieră cu un grup de turiști români, abordăm traseul vestic al Canionului Rachene, cu debut din satul Kameno Pole, pentru a vizita celebra rezervație naturală Chuklite, care protejează misterioși martori de eroziune calcaroși.

Acesta este un program de drumeții montane cu dificultate MEDIE (Clasa B) și MICĂ (Clasa A). Pentru traseul cu dificultate medie, de duminică, aveți nevoie de un minim de experiență pe trasee montane mai dificile. Traseul de sâmbătă de la Kameno Pole este ușor. Echipament strict necesar: bocanci cu susținere la gleznă, lanternă, vestimentație adaptată activităților și calendarului.

Monezi locale: Leva – BGN – legată de Euro cu paritatea 1 EUR = 2 BGN. Documente de frontieră: Cartea de Identitate sau Pașaportul, în curs de valabilitate; minorii au condiții speciale (pașaport/procură după caz).

Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 11 noiembrie 2023, la ora 06:10, din Piața EROII REVOLUȚIEI (Pieptănari) din București, deservită de stația de metrou Eroii Revoluției. Întâlnirea la autocar se face cu 10 minute înaintea plecării, la ora 06:00 (pasagerii sunt rugați să se prezinte la această oră). Ne vedem pe partea cu magazinul Flanco.

La punctul de trecere a frontierei de la Ruse facem, în ordine: pauza de toaletă, controlul vamal și (opțional) schimbul valutar. Lângă casele de schimb se află un bancomat și un magazin alimentar. Posibile costuri suplimentare: cina (la orice restaurant din Vrața), alte cheltuieli personale. Pe durata celor două zile NU asigurăm pauze dedicate meselor de prânz la restaurant! Sunteți rugați să aveți mâncare la pachet (pentru prima zi, din România; pentru a doua zi, de la orice magazin alimentar din Vrața).

Dedicăm ziua de sâmbătă explorării spectaculosului Canion al râului Rachene – partea de vest – cu rezervația Chuklite, în care apar din loc în loc „uriașii”, țancuri de piatră cu aspect ruiniform, în cadrul unei drumeții de circa 3 ore cu dificultate mică (Clasa A). Suntem foarte aproape de Vrața, orașul-gazdă pentru noaptea care urmează, astfel că transferul este o simplă formalitate. Dormim chiar la kilometrul zero, sub vârful care se înalță dominant asupra Pieței Hristo Botev, pe care urmează să-l abordăm chiar a doua zi de dimineață.

Duminică urcăm pe Markov Kamăk – vârf de 620 de metri pe care îl abordăm pe sub peretele surplombat al Cascadei Skaklia (sezonieră) și pe la grota omonimă. Coborârea se face pe o potecă mai înclinată care ne scoate direct în Cheile Vratsata, cu pereți verticali de sute de metri, formate între Vrața și satul Zgorigad și traversate de o șosea asfaltată. Drumeția noastră are o dificultate medie (Clasa B) și durează circa 6 ore. Este recomandat să aveți mâncare la pachet și apă.

Sosirea la Piața Eroii Revoluției din București este planificată pentru ora 23:00, duminică, 12 noiembrie 2023.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

  • prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com 
  • prin expedierea unui mesaj privat spre contul Andrei Ionel: https://www.facebook.com/andrei.ionel.86
  • prin oricare alt canal electronic de comunicare stabilit de comun acord (nu se pot realiza înscrieri prin apel telefonic sau sms).

La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.

Tariful de participare este de 460 de lei sau 92 de euro/persoană și se achită prin transfer bancar (RON-RON sau EUR-EUR). La detaliile transferului se va trece numele excursiei. La această excursie se achită numai tariful integral, fără avans.

Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
  • cazarea cu mic dejun, loc în cameră dublă la hotel de 3 stele;
  • asistența turistică; efectivul maxim al grupului este de 35.

Tariful de participare nu include:

  • supliment single = 250 de lei sau 50 de euro (se alocă NUMAI la cerere, niciodată din oficiu).

Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/ 

Este util să citiți și: https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/ 

Agenția de Turism GEOARHIVA este organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online, Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.