Talpa și Valea Teleormanului, 16 martie 2024

Geoarhiva revine în Teleorman cu un program de promovare a regiunii, lejer atât ca oră de plecare, cât și ca preț, care combină două premiere în portofoliu cu ceva obiective mai „vechi” și întotdeauna interesante. În premieră vizităm platoul de filmare cu casa Moromeților de la Talpa, apoi tot în premieră facem o drumeție pe lângă cursul râului Teleorman și prin codrii „deli-ormanului”, ca să ne facem poftă de mâncare. Revenim și la masa câmpenească de la Orbeasca de Sus, acolo unde ne așteaptă prietenii noștri cu ceaunele pe foc și turtele la tigaie.

Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 16 martie 2024 la ora 08:10, din Piața Operei (Prof. Dr. Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou Eroilor și de autobuzele 104, 123, 201, 336. Întâlnirea are loc cel târziu la ora 08:00 în parcarea mare centrală din Piața Operei.

Obiectivele noastre:

  • situl rural de la Talpa, care a reprezentat platou de filmare pentru filmele „Moromeții” inspirate de romanele lui Marin Preda;
  • Ansamblul Curtea Întărită a Bălăcenilor de la Tătărăștii de Sus („Cetatea Soarelui”, „La Ziduri”) și Mănăstirea Sfânta Ecaterina – Tătărăști;
  • Siliștea Gumești: Centrul Memorial Marin Preda, întreținut de neobositul Dorel Petrescu, și scurtă vizită la Casa Memorială Marin Preda, în curs de amenajare;
  • Parohia Lada – întreținută de Părintele Florin Danu, care ne așteaptă și cu biserica deschisă și cu produse tradiționale locale la vânzare;
  • drumeție pe Valea Teleormanului de la Olteni la Orbeasca de Sus, cu popas la situl așezării geto-dacice din localitate și traversarea unui petic din „pădurea nebună” care a dat toponimul regiunii; dificultate mică, circa 6 kilometri, 2 ore;
  • Orbeasca de Sus – masă câmpenească (cină) la localnici: totul este pe bază de donație, dacă doriți și dacă v-a plăcut; va fi și alimentație pentru regimul vegetarian.

Nu avem un echipament necesar, totuși se recomandă adaptarea ținutei la vremea probabilă și scopul deplasării. Drumeția nu este pe asfalt.

Sosirea la București (Piața Operei) este planificată pentru ora 22:00 în aceeași zi.

Participarea necesită înscriere în formulă electronică. Vă rog să transmiteți numele pasagerilor și adresa de facturare (vă răspund foarte repede):

  • fie prin e-mail: geoarhiva@gmail.com
  • fie prin expedierea unui mesaj privat spre contul Geoarhiva Turism: https://www.facebook.com/geoarhiva 
  • fie prin mesaj messenger pe contul Andrei Ionel sau pe aplicația Whatsapp (valabil numai pentru cei care au mai fost cu noi și au datele necesare).

Înainte de a face plata pachetului turistic, prin transfer bancar, vă rog să vă asigurați că ați citit cu atenție condițiile de călătorie și contractul-cadru al agenției, pe linkurile:

Prețul pachetului turistic este de:

  • 100 de lei pentru o persoană, până la 29 februarie inclusiv;
  • 250 de lei pentru o persoană, între 1 și 15 martie. Tariful include:
  • transportul cu autocarul clasificat pe distanța de circa 300 de kilometri (și tot ceea ce ține de acesta);
  • asistența turistică pe durata deplasării;
  • ghidaj de specialitate.

Pe traseu avem obiective cu bilete de intrare: Centrul Memorial Marin Preda (circa 15-20 de lei). Opțional se iau în calcul produsele tradiționale de la Parohia Lada. Opțional se ia în calcul și donația pentru cina de la localnici (recomandăm minimum 30 de lei).

Vă mulțumesc frumos și abia aștept să călătorim (din nou) împreună!

Andrei Ionel Bergheș, ghid național de turism, manager al agenției de turism GEOARHIVA din București

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.