Acum poate mai bine de 100 de milioane de ani, în partea dreaptă a Dunării din prezent, pe o suprafață demult modelată de orogeneza caledoniană, s-a sedimentat o pătură de calcar cretacic. Marea în retragere a format micii atoli dobrogeni, tocmai prin timpul Pliocenului. Apele curgătoare și-au intrat mai apoi în rol și au modelat spectaculoasele chei, peșteri și văi cu aspect de canion din centrul și sudul Dobrogei (dar și pe cele din nordul Bulgariei).
Ca în fiecare an, în luna martie, parcurgem la picior traseul tematic al Podișului Casimcei, cu următoarele repere:
- Cheile Dobrogei, rezervație cu atoli;
- Mănăstirea Sfântul Ioan Casian;
- Peștera Sfântului Ioan Casian;
- Bănuții Dobrogei, rezervație cu atoli și pini;
- Cetatea Ester (Esterabad), sit arheologic al unui oraș medieval strămutat;
- Peștera La Adam din rezervația Gura Dobrogei;
- Peștera Liliecilor din rezervația Gura Dobrogei (fără amenajări turistice, obligatoriu lanternă);
- Mănăstirea Sfântul Dionisie (punct final al drumeției).
Echipament strict necesar: bocanci, lanternă bună, vestimentație dedicată efortului fizic în aer liber, mâncare și apă pentru întreaga zi (programul nostru nu permite oprirea la un restaurant).
Se învârte roata autocarului: sâmbătă, 11 martie 2023, la ora 06:10, din imediata apropiere a stației de metrou Dristor. Întâlnirea se face la ora 06:00, la adresa Bd. CAMIL RESSU, nr.6, Bloc 2 (pe sensul spre mare), lângă stația autobuzului 330. Pasagerii sunt rugați să se prezinte la ora 06:00.
Drumeția noastră are o lungime de 10 kilometri și pante scurte, fiind încadrată la Clasa A (dificultate mică, este necesar un minim de condiție fizică). În funcție de numărul de persoane din grup se poate extinde pe o durată de la 6 la 7 ore, inclusiv pauzele pentru vizitarea obiectivelor. Pe traseu nu întâlnim cabane / magazine (surse de apă numai la mănăstiri).
Sosirea înapoi la Dristor este planificată pentru ora 22:00.
Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:
- prin expedierea unui e-mail la adresa: geoarhiva@gmail.com
- prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie: https://www.facebook.com/geoarhiva
- prin oricare alt canal electronic de comunicare stabilit de comun acord (nu se pot realiza înscrieri prin apel telefonic sau sms).
La înscriere se menționează numele tuturor pasagerilor și adresa de facturare. Trebuie să verificați periodic dacă ați primit mesaje noi în legătură cu excursia la care v-ați înscris.
Tariful de participare este de 200 de lei / persoană și se achită prin transfer bancar. La detaliile transferului se va trece numele excursiei.
Tariful de participare include:
- transportul cu autocarul clasificat (și tot ceea ce ține de acesta);
- asistența turistică și ghidajul.
Nu există alte cheltuieli strict necesare pe traseu.
Înscrierea și plata reprezintă acordul cu condițiile din contractul-cadru care se poate consulta aici: https://geoarhiva.com/contractul-cu-turistul/
Este util să citiți și: https://geoarhiva.com/conditii-si-recomandari-de-calatorie/
Agenția de Turism GEOARHIVA este organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online, Licență de Turism nr. 654 din 20.12.2021.
Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063
